Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Max von Sydow är död Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Max von Sydow är död

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-franske skådespelargiganten Max von Sydow har avlidit vid 90 års ålder. Det bekräftar hans fru för franska medier.

Han är känd för sina många och välspelade rollprestationer på scen och på vita duken, både i och utanför Sverige. Under sin långa karriär har Max von Sydow gestaltat allt från korsriddaren Antonius Block som spelar schack med Döden i Det sjunde inseglet (1957) till demonutdrivande katolsk präst i den amerikanska skräckfilmen Exorcisten (1973).

Spelade i 13 Bergmanfilmer

Han hette från början Carl Adolf von Sydow och föddes den 10 april 1929 i Lund. Förnamnet Max sägs han ha tagit under sin militärtjänstgöring där han i en sketch spelade en loppa med samma namn. 1948 antogs han till Dramatens scenskola där han studerade tillsammans med andra hyllade svenska skådespelare, som Lars Ekborg och Margaretha Krook.

Efter sin examen stod han på scen på olika stadsteatrar runtom i landet och 1955 föreslog Ingmar Bergman att han skulle komma till Malmö stadsteater för att jobba ihop.

Samarbetet fortlöpte och von Sydow spelade allt som allt i 13 av Bergmans filmer.

Stor i Hollywood

För den svenska biopubliken blev von Sydow ett välkänt ansikte.

Han spelade i flera svenska filmklassiker, bland annat smålänningen Karl-Oskar i Jan Troells filmatiseringar av Vilhelm Mobergs böcker Utvandrarna och Nybyggarna, samt i Tage Danielssons film Äppelkriget. Hollywoodkarriären tog fart i mitten på 60-talet när von Sydow tackade ja till att spela rollen som Jesus i George Stevens Mannen från Nasaret. Sedan dess har han jobbat med några av de största namnen, som David Lynch och Woody Allen.

Fransk medborgare

2002 blev von Sydow fransk medborgare och fick då säga upp sitt svenska medborgarskap. Sedan mitten av 90-talet levde han i Paris tillsammans med sin fru, filmarbetaren Catherine Brelet. Han har fyra söner, två med sin första fru, skådespelaren Christina Olin och två med Brelet. Flera av barnen jobbar också de med film och skådespeleri.

Max von Sydow omtalas ofta som en legend inom filmbranschen och har flera gånger ärats med priser för sina rollprestationer, två gånger har han nominerats till en Oscar. Han har också stått bakom kameran och regisserat.

Senast syntes han i de stora produktionerna Star Wars: The Force Awakens (2015) och tv-serien Game of Thrones (2016).

SVT rapporterade · Hur minns du Max von Sydow?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer