Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Kajsa Falasca, forskare i politisk kommunikation, Mittuniversitetet. Foto: TT/Marlene Jonsson

Medieforskaren: Ett sätt att markera ståndpunkt i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var med i P3:s morgonprogram Morgonpasset och sade i direktsändning: ”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt”. Forskaren i politisk kommunikation Kajsa Falasca tror att detta kan vara en utstuderad taktik från Sverigedemokraterna.

– Det här är ett sätt att markera sin ståndpunkt i valrörelsen, och han vet att detta kommer få mycket uppmärksamhet. Det här budskapet appellerar till SD:s väljare, säger Kajsa Falasca, forskare i politisk kommunikation på Mittuniversitetet.

Kan det här uttalandet ha varit planerat?

– Det tror jag, det är ju ingen hemlighet att SD är ett parti som är kritiskt mot public service.

SD skiljer sig

Att man som politiker går in och säger man ska lägga ner verksamheter som till exempel P3 om man var chef där är ovanligt, menar Kajsa Falasca.

– Åsikterna om public service är en sakfråga där SD skiljer sig från i stort sett alla andra partier.

Hon tror att SD:s egna väljare som har en kritisk syn på public service tycker detta är en bra markering.

– Den här frågan har inte kommit upp i valdebatterna tidigare. Det kan däremot också stärka de som anser att man bör ha public service, säger Kajsa Falasca.

Väldigt neutralt politiskt

Kajsa Falasca är med och ser över medieinnehåll inför valrörelser. Hon menar att man i deras undersökningar inte kunnat se att public service lutar åt ett eller annat håll politiskt.

– Det är väldigt neutralt politiskt.

– Public service är en viktig del i det svenska medielandskapet om man tycker att man ska ha en oberoende nyhetsförmedling som står för informationsspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.