Foto: Skärmdump Youtube

Al-Jazeeras anställda protesterar mot blockaden

Uppdaterad
Publicerad

Al-Jazeera har under de senaste veckorna belagts med en osäker framtid efter att Saudiarabien, Egypten, Bahrain och Förenade Arabemiraten kräver att den Doha-baserade tv-jätten stängs ned. Under måndagen protesterade de anställda i mediebolaget. Bland annat med hjälp av hashtagen #demandpressfreedom.

Nedstängning är ett av de 13 krav grannländerna ställt på Qatar för att de ska återställa diplomatiska och ekonomiska band till landet som brutits med anledning av att länderna menar att statsledningen i Qatar uppmuntrar terrorism. Onsdagen den 5 juli, beslutades efter en 48 timmars tidsfrist, att bojkotten mot landet ska fortsätta.

LÄS MER: Kravet: Stäng ner al-Jazeera

Protesterar i sändning

Under måndagen, den 3 juli, släppte Al-Jazeera ett klipp där mediebolagets korrespondenter och tv-ankare pläderade för medial frihet.

”Till de som stödjer att Al-Jazeera ska stängas ned och undertrycker människors rättighet till sanning – vi har också rättigheter. Vi kräver att journalister ska ha möjlighet att utföra sitt jobb utan skrämseltaktiker och hot”, säger mediebolagets anställda i klippet. Det rapporterar CNN Media. I anslutning till klippet används också en hashtag: #Demandpressfreedom.

I klippet påtalar också journalisterna att de inte vill bli behandlade som ”brottslingar” och att mångfald av åsikter ska värnas – inte fruktas. 

Riktar kritik

Människorättsorganisationen Human Rights Watchs har även de reagerat på kravet att Qatar ska stänga ned mediebolaget.

”Stater har inte rätt att stänga ned och kriminalisera mediala aktörer för att stänga ute kritik de finner obekväm”, säger Sara Leah Whitson, chef för Human Rights Watch i mellanöstern i ett pressmeddelande från organisationen.

I juni stängdes Al-Jazeeras redaktion i Saudiarabien av landets myndigheter och mediebolagets Egyptiska webbsajt blockerades i maj på grund av den pågående diplomatiska konflikten i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.