Tv-kanalen al-Jazeeras redaktion i Doha, Qatar. Foto: TT

Kravet: stäng ner al-Jazeera

Uppdaterad
Publicerad

Qatar vid Persiska viken har fått en kravlista i 13 punkter från sina grannländer. För att häva sin bojkott av Qatar vill de fyra länderna bland annat att tv-kanalen al-Jazeera och alla dess filialer stängs.

Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten hävdar att statsledningen i Qatar uppmuntrar terrorism. Den 5 juni fryste de sina diplomatiska förbindelser med emiratet.

Nu har grannländerna lämnat en kravlista. Bland annat krävs att tv-kanalen al-Jazeera och alla dess filialer stängs. Al-Jazeera, som även sänder nyheter på engelska, är en av världens mest spridda arabiska satellitkanaler.

Grannländerna begär också att Qatar säger upp bekantskapen med det shiitiskt styrda Iran, som är ärkefiende till de stora sunnimuslimska arabstaterna. Dessutom krävs att en turkisk militärbas i Qatar stängs. Åtgärderna måste vidtas inom tio dagar.

LÄS MER: Qatar anklagas för att stödja terrorister

Krisen har tagit sig många uttryck. Bland annat stoppas landsvägstransporter av livsmedel till Qatar. Kamelägare får inte låta sina djur beta utanför emiratets gräns, vilket enligt tidningen The Peninsula lett till stödutfodring av boskap.

Läget har också storpolitiska konsekvenser. Till exempel har USA bundsförvanter i båda lägren.

LÄS MER: Analys – Qatar är musen som ryter till ibland

Det lilla landet Qatar har länge irriterat sina grannar i arabvärlden, det tydligaste exemplet är när tv-kanalen al-Jazeera startade för över 20 år sedan, en kanal som länge varit illa omtyckt av de styrande i grannländerna.

I början av juni stängdes den qatariska tv-kanalen al-Jazeeras redaktion i Saudiarabien. Och kanalens egyptiska webbsajt blockerades redan i maj. Allt efter den diplomatiska konflikten i området.

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktionen står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism. Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.