Qatars huvudstad Doha. Foto: TT

Qatar anklagas för att stödja terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Flera arabiska länder har brutit de diplomatiska relationerna med den Qatar och ett flygbolag har ställt in alla flyg till huvudstaden Doha. Detta efter att den lilla staten på arabiska halvön har anklagats för att stödja terrorism och extremism. Här är bakgrunden till konflikten.

Den lilla staten Qatar är ett emirat med endast drygt två miljoner invånare som ligger på den arabiska halvöns östkust vid persiska viken. Granne är Saudiarabien, en av de större staterna i Mellanöstern.

Flera länder, däribland Egypten, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien, har nyligen brutit de diplomatiska förbindelserna med Qatar. Detta efter anklagelser om att Qatar stödjer terrorgrupper, något som tillbakavisas av Qatar.

Egypten anklagar Qatar för att stödja Muslimska brödraskapet, som egyptiska myndigheter anser vara en terrorgrupp.

Många inställda flyg

Förenade Arabemiratens största flygbolag Etihad har ställt in alla flyg till Qatars huvudstad Doha och flera länder vill stänga gränsen till det lilla emiratet. Även flygbolagen Emrirates, Fly Dubai och Air Arabia har ställt in flyg från och till huvudstaden Doha och Qatar Airways har svarat med att ställa in flygningar till och från Saudiarabien.

LÄS MER: Qatar är musen som ryter till ibland

Vd:n för Qatar Airways säger till Al Jazeera att blockaden kommer skapa ”ett sår som tar lång tid att läka”.

Hackerattack fick konflikten att flamma upp

Det har länge funnits en konflikt mellan länderna i området länge och en irritation över Qatars stöd till Muslimska brödraskapets grenar i olika länder, men det var en hackerattack för några veckor sedan som blev den utlösande faktorn till isoleringsbeslutet.

Landets ledning hävdar att någon tagit sig in och publicerat falska uppgifter, bland annat om att emiren i Qatar sagt att Donald Trump inte kommer att sitta kvar och att Qatar skulle stödja Iran, Israel, Hamas och Hizbollah.

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har även beslutat att blockera Al Jazeeras sändningar. Det arabiska nyhetsbolaget har sitt säte i Qatar och har i åratal gett arabiska regimkritiker en plattform.

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500 000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktionen står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är en strikt, sunnimuslimsk tolkning, av islam som kallas wahhabism. Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.