Amerikanska medier i protest mot Trump: ”Det smutsiga kriget måste få ett slut”

Publicerad

Fler än 100 amerikanska tidningar planerar en koordinerad protest mot Donald Trump.
”Presidentens smutsiga krig mot den fria pressen måste få ett slut”, skriver Boston globe.

Att USA:s president inte håller landets etablerade medier särskilt högt är ingen nyhet. Begrepp som ”fake news” och ”folkets fiende” har använts mer än en gång av Trump i samband med tal och Twitterutspel.

Tidigare i augusti fick Vita husets pressekreterare Sarah Sanders frågan på en presskonferens om hon ansåg att ”medierna är folkets fiende”. Sanders svarade inte på frågan.

Nu planerar över 100 amerikanska tidningar en koordinerad publicering i protest mot vad de anser vara en mediefientlig retorik från Trumps sida.

”Kriget måste få ett slut”

Publiceringarna går i tryck den 16 augusti, skriver The Guardian. Bakom initiativet står The Boston globe, som uppvaktat etablerade medier i hela USA med frågan om de vill medverka med ett ställningstagande mot presidentens återkommande utspel mot presskåren. I utskicket står det:

”Det här smutsiga kriget mot den fria pressen måste få ett slut”.

Olika publikationer kan oavsett politisk färg göra gemensam sak i att stå upp för de fria medierna och vikten av journalistik i förhållande till den politiska makten och medborgarna, skriver Boston globe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer