Efter larmen om trakasserier – tv-branschen kallar till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

TV4-profilen Martin Timell har tagits ur tjänst efter anklagelser om bland annat sexuella trakasserier. Även på SVT anklagas en profil för sexuellt utnyttjande och TV3 utreder en programledarprofil som ska ha betett sig ”oacceptabelt” på inspelningar.

Sedan me too-rörelsen nådde Sverige har tv-branschen kritiserats hårt.

Nu kallar TV4 gruppens vd Casten Almqvist till ett branschmöte för att diskutera frågan. I ett mejl som skickats till kanalhusen, majoriteten av de stora tv-bolagen och till branschorganisationen Film- & tv-producenterna skriver han:

”Uppropet #metoo har de senaste veckorna skakat om vår bransch. För oss på Bonnier broadcasting är det uppenbart att vi behöver se över våra arbetsförhållanden”

”Vi är nog alla överens om att den sortens beteenden och attityder som tv-branschen nu riskerar att associeras med är oacceptabla och kommer vara långsiktigt mycket skadliga för såväl individer som bolag.”

”Aktion och samsyn”

På mötet, som ska hållas i slutet av november, är det tänkt att branschrepresentanter ska diskutera strukturella problem och hitta samarbetsmetoder för att hantera dessa.

– Vi ska sätta oss ner tillsammans för att försöka få bukt med det här så snabbt som möjligt. Han (Casten Almqvist) sträcker ut en hand för att vi ska kunna samlas och, hoppas vi, komma till någon slags aktion och samsyn för hur vi ska få bot med det här både kortsiktigt och långsiktigt, säger Anders Knave, ordförande för tv-sektionen på Film & tv-producenterna.

Kritiserad kanalledning

TV4:s ledning har kritiserats för att inte ha gjort tillräckligt under de 20 år Martin Timell arbetade på kanalen. Casten Almqvist har i en intervju med Dagens Nyheter kallat Timell för ”ett undantag” på kanalen.

Anders Knave vill inte kommentera om kritiken mot TV4-ledningen kan ha föregått mötesinitiativet.

– Vi kan bara konstatera att det här problemet finns i hela samhället. Det här är en viktig och graverande fråga och oavsett anledning till det här initiativet så måste vi agera och försöka lösa det, säger han.

SVT Kulturnyheterna söker Casten Almqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.