Att Stampen överlever som ett företag är osannolikt, menar Stefan Melesko. Foto: TT

Forskare: ”Stampen styckas upp och nya ägare kommer in”

Uppdaterad
Publicerad

Mediekoncernen Stampen behöver styckas upp och få nya delägare för att bolaget ska räddas från konkurs. ”Jag tror inte att det går att hitta en ägare som tar över allt”, säger Stefan Melesko, docent i medieekonomi.

Med start på måndagen den 20 juni klockan 8.30 samlas den här veckan de parter som har lånat ut pengar till mediekoncernen Stampen på sju olika tingsrätter runt om i landet för att diskutera med bolagets rekonstruktör om hur skulderna ska hanteras.

För att undvika konkurs ansökte Stampen, som äger Göteborgs-Posten och som med 16 bolag är en av Sveriges stora mediekoncerner, den 23 maj om rekonstruktion. I borgenärssammanträdena i dag kommer rekonstruktören Christian Andersch att presentera en plan för hur företaget ska räddas.

Stampen

Halv miljard i skuld till banker

Koncernen är skyldig bankerna SEB, Handelsbanken och Nordea närmare en halv miljard kronor och enligt Svenska Dagbladet är relationerna mellan Stampen och bankerna ”frostiga”.

Stampens svåra ekonomiska läge har sedan länge varit känt för mediebranschen och därför är det svårt att tänka sig att andra stora koncerner som Bonnier och Schibsted skulle vara intresserade av att ta över hela bolaget, säger Stefan Melesko, docent i medieekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Han tror att rekonstruktören kommer att föreslå att bolaget ska styckas upp så att koncernens stora tidning Göteborgs-Posten och de mindre företagsdelarna får olika ägare.

– Jag tror att man mycket väl kan se framför sig nya ägare i alla de här bitarna. Men det är inte samma nya ägare som går in på alla de här olika delarna. Det kan vara exempelvis andra landsortstidningar, det kan vara lokala intressen som tycker att man ska behålla en tidning både i print och digital form.

Minst intresse för GP

Stefan Melesko tror också att intresset för landsortstidningarna i bolaget är större än för Göteborgs-Posten, som är Sveriges tredje största tidning. 

– Det finns aktiva landsortstidningskoncerner som kan ha intressen av att se till att de här tidningarna fortsätter att existera.

Han nämner flera företag som han tror kan vara intresserade av att bli ägare i delar av Stampens nuvarande bolag.

– Nya Wermlands-Tidningen, Gota Media och Norrköpings Tidningar. Alla de tre koncernerna plus Mittmedia har varit intresserade av att köpa tidningar i andra geografiska områden än där de själva primärt kommer ut. Men allt är en prisfråga. Vad kommer det att kosta?

Tryckerier svåra att sälja

Men det är inte bara tidningsverksamheten som kan göra det svårt att rädda Stampen. Bolaget äger också tryckerikoncernen V-tab, som kan ha ingått i långa avtal, och som nya ägare eventuellt inte vill ta över.  

Om avtalen är väldigt långa så minskar intresset för andra att gå in. Att tidningsverksamheten och tryckeriverksamheten är så sammanvävda är en komplicerande faktor. Om man köper ett bolag tar man över alla engagemang inklusive avtal med tryckerier och där måste man hitta en väg ut.

Den tidning som familjen Hjörne kommer att kämpa hårdast för att behålla är Göteborgs-Posten, som familjen styrt över i tre generationer.

Den har verkligen varit en arvedel och kärnan i familjens engagemang för publicistiska och demokratifrågor. Jag har svårt att se att man vill bryta med det, säger Stefan Melesko.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet