Några av företagen som blockerat konton som kopplas till nazistiska grupper och aktivister. Foto: AP

Nätföretagen mobiliserar mot nazister

Uppdaterad
Publicerad

Internet mobiliserar mot vit-maktprofiler.
Nu blockeras allt från musik till dejtingkonton och sociala medier av en rad olika företag.

Sedan händelserna i Charlottesville i USA, när en kvinna dödades i samband med en vit-maktdemonstration, har musikjätten Spotify plockat bort musik från 37 olika band som företaget bedömer gör vit-maktmusik. Rensningen byggde på musiksajten Digital music news granskning av nazistiska band på öppna strömningstjänster.

LÄS MER: Misstänkte mördaren i nynazistisk demonstration

Och det är inte bara Spotify som städar upp. Facebook har blockerat både grupper och användare som manat till hat och våld och därmed brutit mot företagets användarpolicy. En av demonstranterna som har identifierats från Charlottesville och anhållits av polis, fick sitt konto nedsläckt. Även mannens Instagramkonto, dejtingprofil på appen OKcupid och plattformen han använt för att distribuera sin podcast med vit-makt-propaganda, har blockerats. Det uppger NRK.

LÄS MER: Charlottesville-offer hedrades med minnesstund

Twitter har tagit bort den nazistiska sajten Daily stormers användare. Sajtens hemsida har också körts iväg, sedan fyra olika domänleverantörer vägrat att inhysa sajtens innehåll på adresser de tillhandahåller.

Daily stormers chefredaktör uppmärksammades stort efter att ha skämtat om Heather Heyer, som dödades när en bil körde in i en grupp som protesterade mot vit makt-demonstrationen.

Enligt nyhetsbyrån AP har storföretag som Google och Paypal, Mastercard och Visa också ansträngt sig för att identifiera och blockera högerextrema grupper som använder deras tjänster för spridning och transaktioner.

LÄS MER: Här kör bilen in i demonstranterna

Även inackorderingssajten Airbnb har refuserat personer som via sajten försökt boka bostad i Charlotttesville för att delta i den nazistiska demonstrationen.

Andra företag har valt att donera pengar till människorättsorganisationer som mobiliserat motdemonstrationer i Charlottesville. Apple har till exempel donerat två miljoner dollar till Southern poverty law center och Anti-defamation league.

LÄS MER: Sydstatssymboler rensas bort i USA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet