Årets Jolopristagare, Lena Sundström. Foto: TT

Jolopriset till Lena Sundström

Uppdaterad
Publicerad

Priset går till en journalist eller författare som verkar i Jolos anda.

Sedan 2002 har Jolosällskapet, som bildades till journalisten Jan Olof Olssons minne, delat ut Jolopriset till journalister och författare som verkar i hans anda. Årets mottagare på 10.000 kronor är Lena Sundström.

I motiveringen skriver sällskapet att Sundström har en blick för detaljens betydelse, de konkreta miljöskildringarna och den enskildas personernas berättelse, på ett sätt som leder tankarna till Jolos skrivande.

Programledare på SVT

Jan Olof Olsson jobbade på Dagens Nyheter från 1945 fram till sin död 1974. Lena Sundström kommer senast från samma tidning, men är numera reporter och programledare på SVT. Hon har även skrivit flera böcker, bland annat ”Världens lyckligaste folk: en bok om Danmark”, och ”Spår” som båda nominerades till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok.

Några tidigare mottagare av priset är Ola Larsmo, Katrine Marçal och Cecilia Uddén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer