Journalist om Mittmedia-kollapsen: ”Jätteläskig situation för demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp) och journalisten Po Tidholm uttrycker i torsdagens Aktuellt bägge stor oro över uppgiften om att den riksomspännande lokaltidningskoncernen Mittmedia kan komma att sparka tre av fyra journalister.

Lokaltidningsdöden breder ut sig, men efter dagens chockbesked framstår situationen nu långt mer akut än tidigare anat.

– Det är inte alltid man blir påverkad av nyheter om nedskärningar. Men det här gör mig rädd, säger

Mittmedia

Po Tidholm, journalist och författare, som ägnat dig mycket tid åt landsbygdsfrågor, och själv bor i Hälsingland.

Också Alice Bah Kuhnke uttrycker oro inför beskedet, och ser lokaljournalistiken som oumbärlig för människor på landsbygden.  

– Den är själva navet i att människor får sin lokala vardag belyst. Man får sina makthavare granskande och vända ut och in. Man förstår vilka sammanhang det som diskuteras faktiskt står i. 

Regeringen inväntar medieutredning

Det här har gått rasande fort, har du blivit tagen på sängen av utvecklingen?  

– Det här var en av de första sakerna som vi som regering tillsatte att utreda, och började arbeta med: att förändra den nuvarande politiken för medierna. Vi ville förändra presstödet, och om några veckor kommer en utredning med förslag om förändrat presstöd. Men då kunde vi inte ana att det kunde gå så snabbt och brant utför, säger Alice Bah Kunhke.

I utredningen du pratar om så står det i direktiven att ”allmänheten ska få ta del av journalistik som präglas av mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning, oavsett var i Sverige man bor”. Hur ska du kunna uppnå det?

– Det är det som kommer att blir den grannlaga uppgiften. Jag kommer att få förslag från utredningen hur vi ska tillgodose just detta. Det ska inte spela någon roll var i landet man bor, man ska kunna få verktygen för att vara en aktiv medborgare i en demokrati. 

”Ny modell för presstöd behövs” 

Mittmedia får 60 miljoner kronor i presstöd men har ändå stora nedskärningsplaner. 

Vad har du för verktyg när statens presstöd ändå inte spelar någon roll för dem, vad har staten då kvar att komma med? 

– Vi behöver en ny modell, ett nytt sorts stöd. Den modellen som har varit har förtjänat sitt syfte. Den utvecklades på 70-talet och den tekniska utvecklingen har gått oerhört snabbt. Vi måste kunna garantera att det finns ett statligt stöd till medier, vid sidan om public service. Det första steget blir att ta emot förslagen från utredningen, säger Alice Bah Kunhke.

”Mediepolitisk kollaps och näringslivspolitiskt haveri”

PO Tidholm menar att det faktum att Mittmedia tillåtits att köpa upp en stor del av landets lokaltidningar utan att ansvarsfullt kunnat förvalta dem är problematiskt ur flera aspekter.

– Det här är en mediepolitisk kollaps, men det är också ett näringslivspolitiskt haveri. Att Mittmedia-koncernen överhuvudtaget har fått växa på det här sättet, och utan konkurrens, lägga under sig tidningarna i en del av Sverige. De här tidningarna bär upp en stor del av Sveriges demokrati, de utför ett arbete, och att staten då har misslyckats med att hantera detta. Det är ett gigantiskt haveri. 

”Hade behövts ny mediepolitik för länge sedan”

Hur ser du på det, Alice Bah Kuhnke?

– Vi hade behövt en ny mediepolitik för länge sedan, därför var detta det första vi gjorde som ny regering. Vi har förändrat allt vi kan i befintligt presstöd, inom befintliga ramar.  

Men det kommer hela tiden nya besked om nya nedskärningar, vad har ni att sätta emot?

– Det vi har att sätta emot är att vi ska arbeta fram en ny modell, säger Alice Bah Kunhke.

Po Tidholm, vad tror du om den framtida utvecklingen?

– Det är redan ganska dåligt. Risken är att det blir ännu sämre. Det som händer är att de tidigare tidningsläsarna hänvisas till sina filterbubblor där de sitter och konsumerar social medier, kanske utan substans och utan faktakontroll, och det är en jätteläskig situation för demokratin.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mittmedia

Mer i ämnet