Martin Schibbye: ”Något håller på att hända”

Uppdaterad
Publicerad

Den eritreansk-svenska journalisten Dawit Isaak lever. Det säger i alla fall Eritreas utrikesminister Osman Saleh i en intervju med franska radiostationen RFI. Det är ett besked som inger hopp menar utrikesjournalisten Martin Schibbye som var i Eritrea senast i april.

Det har snart gått 15 år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Att Eritreas utrikesminister nu går ut och säger att Dawit Isaak lever väcker hopp, det menar utrikes journalisten Martin Schibbye.

Hade Eritreas utrikesminister Osman Saleh kunnat svara annorlunda?

– Ja, det svar man brukar få är att det här är en fråga om nationell säkerhet. Det här är en fråga som behandlas i Eritrea. Det är det svaret man har fått när man har frågat under ganska lång tid, säger Martin Schibbye.

”Jag fick nya svar”

Tillsammans med sin kollega Johan Persson var Martin Schibbye i Eritrea så sent som i april i år och gjorde reportage om landet och Dawit Isaak för sin utrikesjournalistiska sajt ”Blank spot project”. Då intervjuade de bland annat presidentens rådgivare.

– I varje intervju som jag har gjort under det här året som jag har jobbat med reportaget, i varje intervju med varje minister, med varje företrädare har jag frågat om Dawit Isaak. Nu fick jag nya svar. Svar om att han behandlades väl och nu svarar utrikesministern så här, säger Martin Schibbye.

– Det gör att det finns något att jobba med. Dels journalistiskt, fortsätta ställa frågor, men också för diplomater. Om han lever så måste man få träffa honom.

Del av ett mönster

Enligt Martin Schibbye är det här en del av ett mönster, samma svar ges av fler ministrar.   

– Sen avgörs den här frågan i slutändan av Eritreas president. Men jag vill säga att det finns en förhoppning om att något håller på att hända. Både i relationerna mellan Eritrea och Europa och förhoppningsvis också för Dawit Isaak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet
Mer Medier
Mer Kultur
Mer Nyheter