Vem är Pewdiepie? Foto: Skärmdump

Pewdiepie – kontroversiell Youtube-stjärna

Uppdaterad
Publicerad

Pewdiepie har hamnat i blåsväder efter att ha använt ett rasistiskt uttryck i en video. Men det är inte första gången den svenske Youtubern får kritik för sina uttalanden – tidigare i år avslutade Disney sitt kontrakt med honom efter anklagelser om antisemitism.

Pewdiepie, som egentligen heter Felix Kjellberg, inledde sin karriär på Youtube genom att spela och samtidigt kommentera spel främst inom skräck- och actiongenren, exempelvis Amnesia: The Dark Descent.

Hans Youtubekanal blev därefter den snabbast växande kanalen under 2010-talet och – med 12 miljoner prenumeranter – 2013 även den med flest prenumeranter.

2014 utsågs Pewdiepie till såväl årets svenska Youtube-användare som svenska Youtube-gamer på Guldtubengalan.

Anklagades för antisemitism

Men karriären har inte varit spikrak – den svenske Youtubern har också hamnat i blåsväder ett flertal gånger.

LÄS MER: Disney bryter med Pewdiepie efter grova skämt om judar

Tidigare i år avslutades hans kontrakt med Disney efter att han betalat två personer att hålla upp en skylt med texten ”Död åt alla judar” – vilket gjorde att Youtube-stjärnan kritiserades för att sprida antisemitiska budskap.

LÄS MER: Youtube avbryter samarbete med Pewdiepie

Kontroversen ledde även till att Youtube ställde in den kommande säsongen av webbserien ”Scare Pewdiepie” på sin betalplattform Youtube Red, samtidigt som man plockade ned Kjellbergs Youtubekanal från det sponsrade utrymmet Google Preferred.

Pewdiepie har själv sagt att videon var tänkt som ett skämt för att illustrera hur bisarr en ny betaltjänst – där folk erbjöd sig att säga vad som helst för fem dollar – kunde vara, och bad också om ursäkt för sitt agerande.

LÄS MER: Pewdiepie rasar mot journalister efter kritiken

Utöver den massiva kritiken ledde filmen även till att Felix Kjellberg petades från Forbes lista över världens mest betalda gamers på Youtube.

Ny rasistskandal

Under den gångna helgen anklagades Pewdiepie återigen för rasism, denna gång efter att ha använt det engelska ordet ”nigger” under en livesändning där han spelat spelet Playerunknown’s Battlegrounds.

LÄS MER: Youtube-stjärnan Pewdiepie i ny rasistskandal

I videon, som bland annat publicerats på Twitter, inser den svenske Youtube-stjärnan därefter sitt misstag och säger: ”Förlåt, vilket rövhål”.

”Värre än smygrasist”

Det senaste utspelet från Pewdiepie har dock redan mött hård kritik, bland annat från spelutvecklaren Sean Vanaman, som ansökt om att ta ned innehåll han står bakom och som syns i Youtube-stjärnans filmer.

Och i en kommentar på Twitter sparar Vanaman inte på krutet när han kritiserar Felix Kjellberg.

– Han är värre än en smygrasist – han propagerar dynga som skadar kulturen runt denna industri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.