Foto: AP/TT

Polsk journalist riskerar tre års fängelse för ”förolämpning av nationen”

Uppdaterad
Publicerad

En välkänd polsk journalist och satiriker åtalas för att ha kallat Polen för ”ett korkat och självbelåtet land” – ett brott som kan leda till tre års fängelse.

Antoni Szpak är sedan många år tillbaka en välkänd kritiker av det polska politiska etablissemanget och skriver regelbundet krönikor i veckomagasinet Angora.

Nu åtalas han för att i en krönika som publicerades i december 2017 ha förolämpat den polska nationen – ett brott som kan ge upp till tre års fängelse enligt landets lagstiftning, det uppger organisationen International press intitute.

Kritiserade firande av katolsk radiostation

I sin krönika drev Antoni Szpak med firandet av den konservativa katolska radiostationen Radio Maryja, som är en tung maktfaktor i det polska samhället.

Den polske satirikern kritiserade där det faktum att många av landets mest inflytelserika politiker, myndighetspersoner och lagstiftare varit med vid firandet av den ultrakonservativa stationen. Krönikan i Angora avslutades också med orden: ”Den här sortens paranoia kan bara uppstå i ett korkat och självbelåtet land”.

Formuleringen har lett till att åklagarmyndigheten i Łódź väckt åtal mot Szpak under rubriken ”offentlig förolämpning av nationen eller den polska republiken”. Den polske journalisten har å sin sida förklarat sig oskyldig till anklagelserna.

Hårdnande medieklimat

Medieklimatet i Polen har under de senaste åren hårdnat betydligt efter att landets president i januari 2017 undertecknat en kritiserad medielag som innebär att regeringen både ska utse och kunna sparka chefer på de statliga radio- och TV-företagen.

Den hårda medielagen har också fått hård kritik från en rad internationella medierättsorganisationer och från EU, som varnat för att reglerna är ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer