Viveka Hansson menar att det måste vara högt i tak i medievärlden, med anledning av kritiken mot Alexander Bard. Foto: TV4-gruppen/TT

Programdirektören: ”Tv måste klara en och annan Alexander Bard”

Uppdaterad
Publicerad

En namninsamling med över 14 000 underskrifter har krävt att TV4 bryter allt samarbete med Alexander Bard, efter kontroversiella uttalanden i sociala medier. Nu tar TV4:s programdirektör Viveka Hansson tv-profilen i försvar.

”Våra tv-rum måste klara en och annan Alexander Bard. Jag tror ingen på allvar skulle uppskatta motsatsen”, inleder Viveka Hansson sitt blogginlägg på TV4-gruppens hemsida.

Programdirektören fortsätter sedan med att varna för att tv-, kultur- och mediechefer riskerar att gå för långt i sin vilja att göra det rätta, och allt för lätthänt stänger av misshagliga röster från offentligheten.

”Vi måste hålla huvudet lite kallt inför olika kampanjer och bojkotter”, skriver hon i en uppmaning till kollegor i branschen.

I ett mejl till Kulturnyheterna utvecklar Viveka Hansson resonemanget:

– Jag ser främst en risk på sikt. Det kan vara viktigt att agera snabbt när det uppstår problem. Men det finns tendenser vi bör vara vaksamma på. Det är bra om vi pratar om vikten att hålla emot lite ibland.

Har TV4 någon tydligt formulerad gräns för oacceptabelt beteende?

– Ja, vi har olika policys för medarbetare. Det finns också ett omfattande åtgärdsprogram efter Metoo. Men knivskarpa gränser går aldrig att formulera.

Har väckt protester

Kommentaren kommer i spåren av det upprop mot Alexander Bard i sociala medier som samlat fler än 14 000 underskrifter, där man vill att TV4 bryter allt samarbete med Bard efter kontroversiella uttalanden i sociala medier. Bard medverkar bland annat i kanalen som jurymedlem i Talang.

Två exempel på några av de tweets som Bard skrivit och som uppropet nu reagerar mot är:

”Killar, flörta inte med tjejer. Någonsin. Och när de flörtar med dig, ignorera det. Det borde åtminstone hålla dig säker – tills de börjar ljuga”, skriver Bard på Twitter:

”Historien är full av kvinnor som anklagar män för sexuella övergrepp som aldrig inträffat. Hur blev kvinnor plötsligt 100 procent tillförlitliga?”

Kampanjen mot Bard har bland annat lett till att han avbokats som talare vid TEDx-samtal i Bryssel tidigare i veckan.

Vad är skillnaden mellan Bard och Louise Andersson Bodin, som fick lämna ett TV4-program 2015 efter att ha anklagats för rasism av bland andra Adam Tensta?

– Situationen då var långt mer uppiskad, och det kan nog ha spelat in. Men TV4 är ett stort hus med många avdelningar. Det kommer alltid att göras lite olika bedömningar, utifrån olika underlag. Min poäng här är bara att vi ska värna takhöjden då vi kan.

Varnar för ”trång tv-värld”

Viveka Hansson menar att Bard må ha skrivit saker som är motbjudande, men att det inte innebär att TV4 legitimerar de åsikterna eller att det är samma sak som dömas för ett brott.

”Om TV4 enbart skulle låta människor ta plats i rutan vars åsikter och handlingar rimmar med företagets egna värderingar och är prövade på förhand, skulle vi få en väldigt trång tv-värld. Så vill väl ingen egentligen ha det”, fortsätter programdirektören i sitt uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.