Foto: TT

SVT fälls i Granskningsnämnden för Zlatan-intervju

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Sportnytt fälls i Granskningsnämnden för otillbörligt gynnande. Det efter att ha sänt en intervju med Zlatan Ibrahimovic där reklam för ett av fotbollsstjärnans företag syns i bild.

Det var i början av mars som Sportnytt sände en intervju med Zlatan Ibarahimovic om en eventuell comeback i landslaget. Under intervjun stod fotbollsstjärnan framför en skärm prydd med flera logotyper från ett av Zlatans företag, och i inslaget visades bilder inifrån verksamheten där Zlatan var klädd i en tröja med samma logotyp.

”Nämnden anser att det omfattande gynnandet inte var redaktionellt motiverat utifrån ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse och beaktar att det rörde sig om en invigning av fotbollsspelarens egen rackethall.”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

SVT försvarade inslaget med att det finns en ett stort allmänintresse runt fotbollsspelaren och hans karriär, men enligt Granskningsnämnden strider inslaget mot bestämmelsen om otillbörligt kommersiellt gynnande. SVT bötfälls därför med 50 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.