SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson. Foto: SVT

SVT:s utrikeschef: ”Niclas är en föregångare”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternfotograf Niclas Berglund vann Årets Bild i kategorin multimedia för sitt reportage om en familjeåterförening i det hårt terrordrabbade Mosul i Irak. SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson gläds åt beskedet.

– Niclas lyckas alltid sätta människorna i centrum, säger hon.

– Jag är så glad för Niclas skull, det är verkligen välförtjänt. Han har varit en föregångare på SVT när det gäller att jobba både med tv och med stillbilder. Det är imponerande att kunna hålla en så hög nivå i bägge genrer, säger Pia Bernhardson.

Niclas Berglund har tillsammans med SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg bidragit med gedigen rapportering från krigs- och konfliktzoner i Mellanöstern under flera år, och närgånget skildrat det lidande som drabbar oskyldiga.

I januari tilldelades de båda Nils Horner-priset – ett utrikesjournalistiskt pris instiftat av Borås tidning till minne av utrikesreportern Nils Horner som mördades i Kabul 2014 – för sitt arbete i Mellanöstern. Motiveringen löd: ”För att med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen”.

”Sätter alltid människan i centrum”

– Niclas bilder berör och jag tror det handlar om hans förmåga att fånga människorna, ja livet i miljöer som annars många gånger är ganska dystert, säger Pia Bernhardson.

Hon framhåller att en av Niclas Berglunds främsta kvalitéer är hans närgångna skildringar av civilbefolkningen i de områden han rapporterar från.

– Tillsammans med vår korrespondent Stefan Åsberg lyckas Niclas alltid sätta människorna i centrum. Människorna de skildrar är alltid individer med egna röster, åsikter och förhoppningar – inte bara representanter för det stora lidande som tyvärr dominerar utvecklingen i Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.