Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserar Twitter. Foto: Action Press/Shutterstock/TT

Merkel kritiserar Twitters blockering av Trump: ”Problematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel stämmer in i kritiken mot Twitters beslut att blockera Donald Trump med anledning av händelserna i Washington förra veckan. Flera tunga röster i EU diskuterar nu skärpta regleringar av sociala medier. Samtidigt rasar Twitters aktie med över 6 procent.

Det var efter stormningen av Kapitolium förra veckan som Twitter valde att stänga ned USA:s avgående president Donald Trumps konto. Företaget ansåg att presidenten uppviglat till våld. Även Facebook har vidtagit liknande åtgärder.

Frankrikes liberale finansminister Bruno Le Maire har kritiserat Twitters agerande och säger till fransk media att ”regleringen av den digitala världen inte kan skötas av en digital oligarki”. Den ryske bloggaren och dissidenten Aleksej Navalnyj kallade blockeringen för ”oacceptabel censur” och liknande det vid något Kreml skulle göra, skriver Financial Times.

Under måndagen rasade Twitters aktie med över 6 procent och plattformens agerande har fått ytterligare kritik. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att det är upp till myndigheter att reglera yttrandefriheten, inte privata företag. Därför är det problematiskt att Twitter portar Trump, tycker hon.

Vill se skärpta regler

Flera tunga röster i EU diskuterar nu skärpta regleringar av sociala medier. ”Det faktum att en vd kan stänga av högtalaren för USA:s president på eget bevåg är förbluffande”, skriver EU-kommissionären för den inre marknad, fransmannen och liberalen Thierry Breton, i ett debattinlägg på nyhetssajten Politico Europe.

Chefen för EU:s diplomati Josep Borrell, även medlem i Spanska socialistiska arbetarpartiet, skriver i ett blogginlägg att Europa ”bättre behöver kunna reglera innehållet på sociala medier och samtidigt noggrant respektera yttrandefriheten. Regleringen ska inte ske enligt privata aktörers regler och procedurer”.

Även Manfred Weber, ordförande för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiska konservativa EPP, stämmer in i kritiken mot Facebook och Twitter.

USA och EU oense

Twitters ingripande visar hur USA och Europa skiljer sig när det kommer till reglering av sociala medier. EU vill kunna tvinga plattformar som Facebook och Twitter att ta bort olagligt innehåll. I USA, reglerar techföretagen traditionellt sett sina egna plattformar. Men nu börjar opinionen i USA svänga mot att begränsa deras makt, skriver Financial Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.