Foto: Naina Helén Jåma/TT

Metro försöker rädda verksamheten: Ansöker om rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad

Metros ansökan om en rekonstruktion ska ha inkommit till tingsrätten, det skriver Expressen. Tidningen ska totalt ha 59 miljoner kronor i skulder. Kort efter att tidningens ansökan inkommit till tingsrätten på fredagen beviljades den.

Metro är Sveriges största papperstidning, och delas ut gratis i bland annat Stockholms tunnelbana. Nu står tidningen inför rekonstruktion till följd av omfattande skatteskulder.

Under fredagen inkom en begäran från gratistidningens vd Christen Ager-Hanssen om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt. Enligt Expressen ska tidningens skulder uppgå till sammanlagt 59,1 miljoner kronor. Vidare ska det största kravet vara från Skatteverket med en fordran på 11,2 miljoner kronor.

Ansöker om rekonstruktion

”De senaste årens förluster har lett till att Bolaget byggt upp skulder vilka tynger verksamheten. För att hantera dessa skulder, ställa om verksamheten samt återigen uppnå lönsamhet behöver Bolaget få tid och andrum att slutföra sitt omställningsarbete samt för att hantera sina skulder på ett korrekt sätt. Med anledning härav ansöker bolaget om företagsrekonstruktion”, skriver företaget i sin begäran enligt tidningen som tagit del av handlingarna.

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat vittnade anställda på tidningen i veckan om att de inte fått någon lön utbetalad, och att den nuvarande ägaren av Metro tänker stämma investmentbolaget Kinnevik, som sålde gratistidningen till honom.

Metro är en del av Metro Media House som ägs av investmentbolaget Custos.

Custos, då ägt av finansmannen Mats Qviberg, köpte tidningen Metros nordiska del från Kinnevik under februari 2017.

Mats Qviberg sålde sedan Custos för en krona till Christen Ager-Hanssen i maj 2017. Ager-Hanssen sade efter köpet att han var beredd att sälja Metro.

Metro Nordic Sweden AB innefattar titlar och digitala plattformar som metro.se, metrojobb.se och metromode.se samt Tidnings AB Metro som ger ut gratistidningen i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Metro Media House har drygt 100 anställda.

Källa: TT, Metro.se, Ratsit

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Metro

Mer i ämnet