• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Filmregissören Michael Apted följde Up-deltagarna i över 50 år. Foto: Valerie Macon/AFP/TT

Regissören Michael Apted död – följde 14 britter i över 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Michael Apted, som låg bakom dokumentärserien Up, som följt 14 britter från sjuårsåldern till 60 plus, har dött.

År 1964 kom dokumentären Seven up, som följde 14 brittiska barn med olika klassbakgrund. Det var inget särskilt med den, egentligen, men sju år senare tog Michael Apted, som varit med och valt ut de 14 barnen, vid och gjorde en uppföljare kallad 7 plus seven.

Vart sjunde år som följde gjordes ett nedslag med intervjuer hos de som gick med på att fortsätta. 21 Up följdes av 28 Up och så vidare. Dokumentärserien har undersökt hur huvudpersonernas liv har fortsatt, med utgångspunkt i deras klassbakgrund och livets turer där bland annat arbetsliv, giftermål, skilsmässor och kändisskap räknas med. Senaste filmen var 63 Up som kom 2019.

Koncept i flera länder – liknande projekt i andra

Seriens format har gjorts i bland annat Sydafrika, Japan och Ryssland. I Sverige bär Rainer Hartlebs Jordbrosvit liknande drag, men det finns också skillnader:

– Jordbroserien var en skolklass rakt upp och ner som jag skulle följa under skoltiden. Apteds var nästan som ett Uppdrag granskning, en beskrivning av det engelska klassamhället. Man gjorde ett väldigt noggrant urval av barn som skulle representera olika skikt i det engelska samhället. Det är en stor skillnad, säger han och fortsätter:

– Det som förenar de här långtidsserierna är att varje människoöde är unikt och att man inte på förhand kan säga att för henne eller honom ska det gå på det sättet. Det blir ändå annorlunda. 

Regisserade James Bond-film, Narnia och Loretta Lynn-biografi

Michael Apted blev tillsagd av en av de kvinnliga deltagarna att han ställde frågor om hemmaliv och romantik till kvinnorna, under tiden männen fick tala om religion, filosofi och karriär. Enligt Variety var det något som påverkade regissören när det kom till valet av filmer. Bland annat gjorde han biografifilmen om Loretta Lynn (Coal miner's daughter), De dimhöljda bergens gorillor och Enough. På hans lista med filmer finns också bland annat James Bond-rullen The world is not enough och Narnia-filmen Caspian och skeppet Gryningen.

Det återstår att se vad som händer med dokumentärserien Up efter att Michael Apted gått bort. Michael Apted blev 79 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer