Foto: SVT

Michael Jackson-fanet Ayda: Det är 35 år av kärlek

Uppdaterad
Publicerad

Ayda Lund har älskat Michael Jackson i 35 år och lyssnar fortfarande på honom varje dag. Men när anklagelser om sexuella övergrepp nu riktas mot hennes idol på nytt är det en prövande tid som uppstått för det inbitna fanet.
– Jag har så många frågor inom mig, jag är nyfiken men också rädd, säger hon till Kulturnyheterna.

Ayda Lunds kärlek till Michael Jackson är svår att undgå. Bland det första som slår en med henne är tatueringarna – en Michael Jackson i helfigur på varje överarm.

Men i familjens lägenhet får hon hålla sin dyrkan på några bokhyllor i sovrummet. Resten har hon tagit till jobbet, förklarar Ayda, och visar åtskilliga böcker, prylar och kläder med Michael Jackson på:

Jackor med hans porträtt som hon själv broderat fast. En klänning med ett broderi av texten till ”The way you make me feel”, som inte riktigt är färdig ännu. Och egenvävda dockor i Michael Jackson-plagg.

– Jag brukar klä ut mig till Michael Jackson, sedan tar jag bild och så gör jag en docka av mig själv. I hela den processen är Michael med mig. Jag pratar med honom: ”Vad tycker du om det här Michael?”, skrattar Ayda Lund.

Vad svarar han?

– ”Think about the details”, brukar han säga. ”I’m not so fond of the shoes.”

Är både nyfiken och rädd

Efter att dokumentären Leaving Neverland sänts i USA har en ny debatt om Michael Jackson blossat upp. I filmen hävdar två män att Michael Jackson utsatte dem för sexuella övergrepp när de var barn. Och den här gången har amerikanerna delats i två läger – de som tycker att dokumentären är dåligt underbyggd och tror att Michael Jackson är oskyldig, och de som nu har blivit övertygade om att han förgripit sig på barn.

Många kända amerikaner har visat sitt stöd för de båda männen och deras berättelser, bland andra Oprah Winfrey, Rose McGowan och Judd Apatow.

För Ayda Lund har det varit en prövande tid.

– Den här senaste veckan har varit extremt jobbig. Jag är fortfarande i valet och kvalet om jag ska se dokumentären eller inte, Jag har så många frågor inom mig, jag är nyfiken men också rädd.

Hon berättar att hon redan har sett en intervju med männen.

– Då berättade de väldigt detaljerat om de övergrepp som Michael Jackson hade gjort på dem. Och det var som att det vred sig i magen på mig och jag kunde inte sova. Och hela tiden tanken ”kan det här ha hänt?”, säger Ayda Lund.

Kommer aldrig att sluta lyssna

Ändå har hon svårt att verkligen tro att Michael Jackson skulle vara skyldig. Hon säger att hon aldrig kommer att få svar, eftersom han är död.

Finns det någonting som skulle få dig att säkert tro på deras berättelser?

– Ja… Jag har ju barn själv, jag har två söner. Och om de berättade skulle jag absolut tro dem. Det är svårt, det är verkligen svårt, säger hon.

Efter att ha funderat en stund landar Ayda Lund i att hon skulle behöva se mer teknisk bevisning. Men även om hon blev övertygad om Michael Jacksons skuld, skulle hon aldrig att sluta lyssna på hans musik, berättar hon.

Kommer du att kunna fortsätta älska honom på samma sätt?

– Ja, jag gör ju det. Det är 35 år av kärlek, säger Ayda Lund och ler med hela ansiktet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leaving Neverland

Mer i ämnet