Svenska Filminstitutet. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Miljonstöd i filmsatsning för barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Höstens stöd till filmverksamhet för barn och unga har fördelats. Totalt delar Svenska Filminstitutet ut 1,3 miljoner kronor till 18 projekt i kommuner runt om i landet. Bland kommunerna som beviljas stöd finns Torsby, Vingåker, Skövde och Trelleborg.

”Allt fler kommuner prioriterar tyvärr ner kultur och filmpedagogisk verksamhet. Vi satsar vidare på att sprida medvetenhet om att ökad kunskap om rörliga bilder är nödvändig för en stark demokrati. Där har detta stöd stor betydelse”, säger Filminstitutets vd Anna Serner enligt ett pressmeddelande.

Satsningen rör exempelvis barn och ungas tillgång till skolbio och filmkurser inom kulturskolan. Några av kommunerna som har sökt stöd för att starta upp skolbio är Kungsör och Sundbyberg.

Två gånger per år delar Filminstitutet ut pengar till filmkulturell verksamhet för barn och unga. Årligen beviljas totalt 3,3 miljoner kronor i stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.