Anna Sibinska (MP) har följt Patrik Ehns uttalanden om Ungerns kulturpolitik. Hon menar att det går emot grundbulten i svensk kulturpolitik. Foto: Kulturnyheterna

Miljöpartist: SD vill göra kulturrevolution

Uppdaterad
Publicerad

Nu får SD:s Patrik Ehn kritik för sitt uttalande om Ungern som föregångsland. Miljöpartisten Anna Sibinska menar att idén strider mot grunden i svensk kulturpolitik.

Sverigedemokraten Patrik Ehns förslag om att svensk kulturpolitik borde inspireras av Ungern har väckt reaktioner. Miljöpartisten Anna Sibinska, som i likhet med Ehn sitter i Västra Götalands regionfullmäktige, har följt SD:s kulturpolitik på nära håll. Hon menar att partiet skiljer ut sig mot de andra i regionen.

– Det finns bara ett parti som ifrågasätter principen om armlängds avstånd, och det är Sverigedemokraterna. De vill lägga sig i vad konserthuset ska spela, vilken repertoar operan ska ha och vad verken ska göra, till exempel bygga svensk identitet, säger hon.

SD

Principen om armlängds avstånd handlar om att politiker bara ska ha makt över kulturens ekonomiska förutsättningar, inte innehållet. Anna Sibinska säger att SD ofta försöker överträda den gränsen.

– Det som inte är allmänt känt, tror jag, är att SD:s syfte är kulturrevolution. Precis som de har sagt i Almedalen. Då behöver vi ta ansvar och stå upp för våra värderingar och visa att detta är en avart i den svenska politiken, säger hon.

Vad tycker du är problemet med deras kultursyn?

– De ifrågasätter grundbulten i svensk kulturpolitik. De vill gå in och styra innehållet i kulturen. Det är det mest frånstötande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD

Mer i ämnet