Parisa Liljestrand påtalade att 70 myndigheter faller under kulturdepartementet när det endast är 26. Foto: TT

Ministern överdrev antalet myndigheter

Publicerad

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) vill minska antalet kulturmyndigheter. I Ekots lördagsintervju framhöll hon att regeringen ärvt ett kulturdepartement med ”över 70 myndigheter”. Men i själva verket är de 26.

På frågan från Ekots lördagsintervjuare om antalet kulturmyndigheter bör minska svarade Parisa Liljestrand ”ja”:

-Jag tycker att vi behöver titta på den här frågan, det är trots allt som så att vi har över 70 myndigheter att hantera, sade hon.

”Lite enklare sätt”

I en skriftlig kommentar till TT förklarar kulturministern att hon genom att säga ”över 70 myndigheter” valde ett ”lite enklare sätt” att uttrycka sig.

Det hon avsåg var inte bara myndigheter utan även ”bolag, stiftelser och andra institutioner som sorterar under kulturdepartementets ansvarsområde”, sammantaget ett 70-tal, enligt Parisa Liljestrand.

Enligt henne kan antalet instanser leda till att de pengar som politiken lägger på kulturen äts upp av byråkrati.

”Som jag var inne på i intervjun så handlar det om att se vad som går att göra generellt för att alla de verksamheter som departementet ansvarar för ska fungera så effektivt som möjligt och att så mycket av kulturbudgeten som möjligt når kulturutövare och kulturkonsumenter”, skriver Liljestrand.

”Litteraturvetare”

Det är inte första gången Parisa Liljestrand tvingas förtydliga en formulering. I samband med att hon tillträdde som kulturminister beskrev hon sig själv som ”litteraturvetare”, en titel som hon senare backade ifrån.

– Det var en olycklig formulering. Jag har i min yrkesroll som lärare pluggat vid Uppsala universitet och där läser man delar av svenskutbildningen vid litteraturvetenskapliga institutionen, sade hon till TT då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.