Minst dödliga året för journalister på 16 år

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Reportrar utan gränser mäter årligen hur många journalister som hålls fängslade och hur många som mördats. 2019 har hittills 49 journalister mördats – färre än på 16 år.

49 journalister dödades 2019 – värst var det i Latinamerika där 14 personer dödades.

I Mexiko dödades tio journalister, precis som förra året. Även i Syrien dödades tio journalister, men enligt Reportrar utan gränsers årsrapport har färre journalister dödats i väpnade konfliktzoner än tidigare år.

Konflikterna i Jemen, Syrien, Irak och Afghanistan har inte lett till lika många dödsfall i yrkesgruppen som tidigare – något som i sin tur bidragit till den lägsta siffran på 16 år.

Kina fängslar flest

Reportrar utan gränser noterar även att fler dödats i länder där det inte råder krig än i krigshärjade länder 2019. 63 procent mördades på grund av sitt arbete och 37 procent dödades på fältet under pågående arbete.

389 journalister fängslades förra året och nästan hälften av dem sitter frihetsberövade i bara tre länder: Kina, Egypten och Saudiarabien, där Kina är värst i klassen med 120 fängslade journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.