Mittuniversitet släpper bok om vampyrturism

Publicerad

Nu släpper Mittuniversitetets turismforskare den första boken om ”twication” turismen som uppstått i kölvattnet av serien och populärkulturfenomenet Twilight.

I flera år har de amerikanska orterna Forks och La Push fått hundratals, ibland tusentals, besökare per dygn. Turisterna fotograferar den lokala skolan, läkarmottagningen och husen.

Anledningen är den bioaktuella sagan om Bella och vampyren Edwards kärlekshistoria, som går under namnet ”Twilight”.

Om fansen, fenomenet och resmålen
Twilightturismen handlar om mycket mer än en vanlig resa, och nu väljer alltså forskare på Mittuniversitetet att beskriva fenomenet, i boken ”I populärkulturturismens fotspår – Twilight + Vacation = Twication©”.

Boken tar upp populärkultur som fenomen, fansens resande och gemenskap, betydelsen av sociala medier och hur de nya resmålen tar vara på och gör reklam för sina produkter.

Känslomässiga band driver
Forskarna bakom boken konstaterar att den stereotypiska bilden av Twilight-fans inte riktigt stämmer. De flesta Twilightfansen som syns är visserligen tonårsflickor, men relativt många är äldre än så. Även män turistar i vampyrernas fotspår. Det skriver SVT Mittnytt.

Men varför väljer ett Twilight-fan att resa till exempelvis Forks? Författarna har svar:

– Människor skapar känslomässiga relationer till karaktärer och platser i böcker och filmer, vilket motiverar dem att resa (...) Intresset sprids och utvecklas dessutom genom intensiv användning av sajter, bloggar, och forum på nätet, säger författaren Maria Lexhagen i ett uttalande.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer