Moonlight sprider hopp i Liberty City

Uppdaterad
Publicerad

Området där Moonlight spelades in, och där regissören Barry Jenkins växte upp, har länge brottats med sociala problem och kriminalitet. Kulturnyheterna tar reda på vad Moonlights oscarvinst betyder för människorna i Liberty City.

Liberty City, Miami, var en gång välmående och trevligt, men de senaste decennierna har det förändrats till ett allt mer problemtyngt område med mord och skottlossningar som en del av vardagen för invånarna. Men tack vare Barry Jenkins  framgångar med dramafilmen Moonlight känner många i området hopp och stolthet.

– Vi är tuffa, smarta, talangfulla och vi gör det som krävs. Vi behöver bara få våra elever att se de positiva sidorna av Liberty City, säger Natalie Baldie, dramalärare på Northwestern High School.

Oscarsgalan 2017

Regissören Barry Jenkins kommer själv från Liberty City och gick i skolan på Northwestern Highschool. Baldie säger att hans framgångar är ett exempel på vad människor i området kan uppnå.

– Att Liberty City kan ge upphov till fantastiska saker har vi sett nu, säger hon.

Inspirerar och ger hopp

Moonlight spelades in i området, och flera av teatereleverna på Northwestern High School syns i filmen, något Natalie Baldie är glad över.

– Eleverna kan se bortom våld och vapen och börja tro på sin egen förmåga, säger hon. Och eleverna håller med: Moonlight sprider hopp och inspiration inför framtiden.

– Jag har också en chans att få en Oscar. Det är hoppingivande, säger Larry Anderson, en av eleverna.

Moonlight nominerades i åtta kategorier och vann pris för bästa manliga skådespelare (Mahershala Ali), bästa manus efter förlaga. Sist men inte minst vann filmen det prestigefyllda priset för årets bästa film, efter att fel vinnare först utropats.

Läs också: Här är talet Barry Jenkins tänkte hålla på Oscargalan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet