Foto: svt

Museum för internethistoria

Publicerad

Internets svenska begynnelse ska bevaras och visas upp för allmänheten från och med december. Bland klenoderna finns hemsidor från pionjärtjänsten Swipnet.

I augusti kom beskedet att Tele2 skulle stänga ner Swipnet där en mängd svenska hemsidor frodades innan millenieskiftet, detta på grund av att de flesta användarna varit inaktiva sedan dess. Detta väckte dock känslor och materialet började sparas för eftervärlden av aktivister.

Nu står det klart att stiftelsen .SE tar över sidorna från telefonbolaget för att de fortsatt ska vara synliga för internetanvändare. Stiftelsen arbetar med att spara sidor från internets svenska bandom och skapa ett internetmuseum.

”Genom att tanka ner kopior av alla synliga hemsidor på Swipnet har vi skapat ett arkiv, en ögonblicksbild av hur sidorna såg ut vid det datumet, och de ligger uppe på samma adresser som tidigare, så att inlänkar och Googlesökningar fortsätter att fungera som tidigare”, skriver Måns Jonasson Varumärkes- och webbansvarig på .SE på deras hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet