Professor Eva Bojner Horwitz forskar i musik och hälsa. Foto: SVT

Musik kan ersätta fysisk beröring i livets slutskede

Publicerad

På grund av smittorisk tvingas många som drabbas av coronaviruset nu leva utan värdefull beröring. Eva Bojner Horwitz, professor som forskar i musik och hälsa, menar att musik kan ge lindring när fysisk beröring saknas och att musiken borde ta större plats inom akutvård och äldreomsorg.

På våra intensivvårdsavdelningar i dag, så vet vi inte alltid om det är ett livets slutskede eller inte, men det är ett väldigt skarpt läge där musiken kan göra skillnad, menar Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

– Genom att lugna, sortera känslor av stress och oro och skapa en tryggare andning, säger hon.

Coronaviruset och kulturen

All känsla av trygghet är att föredra

Döden tar just nu upp en betydligt större plats än vanligt i vårt allmänna medvetande. Många känner, eller har själv, anhöriga eller vänner som drabbats av coronaviruset.

Eva Bojner Horwitz har gjort forskningsstudier på hur musik används på hospice i Sankt Petersburg och menar att musiken som enkelt spelas genom en telefon eller respirator med inbyggt ljudsystem, kan ge mening och ro i livets slutskede.

– All känsla av trygghet är att föredra framför tickande maskiner och alarm som går, säger Eva Bojner Horwitz.

Hennes forskning visar hur kroppens ”lugn och ro-hormon” oxytocin frigörs i kroppen när vi lyssnar på musik, något som kan ge en upplevelse liknande mänsklig beröring. Man kan också se att musiklyssning i livets slutskede kan ge en så kallad ”kairos-effekt”.

Måste vara rätt genre och låt

På Kungliga musikhögskolans hemsida finns just nu vägledning i hur musik kan användas av anhöriga och vårdpersonal. Men för att musiken ska ge önskad effekt, krävs att det är rätt genre och rätt låtval. Men vad som är ”rätt låt” är som bekant något högst subjektivt. Ända in i döden.

Vad skulle du själva lyssna på i livets slutskede?

– Jag har en väldigt stark känsla för Arvo Pärt, men den typen av rekommendationer är helt personliga, menar Eva Bojner Horwitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet