Abba på scen under Eurovision 1974. Foto: TT

Abba-utställningens curator: De var en flykt för politiktrötta

Uppdaterad
Publicerad

”Historien upprepar sig” sjöng Abba i Melodifestivalen 1974 och på grund av detta faktum sätts en Abba-utställning med politiskt tema upp i England.

Politisk turbulens på 70-talet gjorde a-politiska Abba populära – och när det nu åter stormar i den brittiska politiken kan de bli relevanta igen, tror curatorn Paul Denton.

I mitten av 70-talet gick Storbritannien genom en ekonomisk kris, något som speglas i utställningen ABBA: Super troupers i London, som består av ett flertal rum.

Det första är ett vardagsrum där nyheterna ljuder ut i rummet. Det är tidigt 70-tal och premiärminister Edward Heath säger att det kommer bli en av de värsta jularna någonsin, ekonomiskt. Det var fattigt.

– Sen hör man Abba. Deras musik och kläder fungerade som en sorts eskapism, man behövde inte slås till golvet av verkligheten, säger Paul Denton.

Trötta på politik

Denton tror att Abbas trallvänliga dansanta musik slog an något hos britterna, som var trötta rådande socialrealism i form av fattigdom, elavbrott, tre dagars arbetsvecka och inträdet i EG (Europeiska Gemenskapen) .

På flera sätt liknar den politiska situationen i Storbritannien på 70-talet den som råder i dag. Politiskt misstroende har lett till minoritetsstyren (så kallat hängt parlament, något som är ovanligt i Storbritannien). Då var Storbritannien på väg in i EG, nu är det på väg ut ur EU.

Spelar fortfarande roll

Tror du att det finns något band i dag som kan fylla samma roll som Abba i samband med brexit?

– Nu finns det tillgång till så mycket musik, det gjorde det inte då. Jag tror att Abba fortfarande har en roll att spela i dagens Storbritannien, säger Paul Denton.

Utställningen ABBA: Super troupers öppnar på Southbank centre i London den 14 december och pågår till april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.