Malena Ernman Foto: TT

”Freddies röst var synnerligen unik”

Uppdaterad
Publicerad

Musiksverige minns Freddie Wadling – en synnerligen unik röst och människa – med värme.

Musikern Ebbot Lundberg säger till Kulturnyheterna att han är bedrövad över dödsbudet.

– Jag är ledsen naturligtvis. Han hade en sådan värme. Otrolig värme. En underbart rolig. smart person. Det är jävligt sorgligt faktiskt, att just den mannen har gått bort.

Freddie Wadling 1951-2016

Ebbot och Freddies vänskap varade i 20 år.

– Vi spelade ju ihop i The kingdom of Evol och spelade på Stockholms jazzfestival och så. Det är tyvärr svårt för det här att gå obemärkt förbi. Han hade en väldig karisma. Man kunde känna den bara han kom in i rummet. Och han tillförde så mycket, med sin röst framförallt, säger Lundberg.

– Det är ganska många som gått bort under en kort tid nu. Stora personligheter och inspirationer. Man undrar ju vad det är med 2016?

Var en ”gudfader”

”All kärlek till dig Freddie” skriver Håkan Hellström på Facebook: ”För oss som spelade alternativ musik i Gbg var Freddie en gudfader. En legend. Jag trodde ibland att han skulle överleva oss alla”. 

Freddie Wadling gästade Håkan Hellström under hans första konsert på Ullevi 2014.

”Synnerligen unik”

Peter LeMarc specialskrev låten ”Du är mitt morfin” till Wadling som var med på albumet ”The Dark Flower”.

”Freddies röst var synnerligen unik. En gång på 90-talet träffades vi på nån krog i Göteborg. Freddie klagade över att folk misstog honom för mig på gatorna. Jag är stolt över och smickrad av att han valde att spela in en sång jag specialskrivit för honom”, skriver LeMarc på Facebook.

”En av de största”

Artisten och rapparen Petter skriver på sin Facebook-sida:

”Otroligt tragiskt! En av de största och med en obeskrivlig unik stämma. Så tacksam för att jag fick arbeta med dig”.

”Hur tänker Gud nu?”

”Freddie Freddie Wadling har gått bort, denna magnifike sångare! Hur tänker Gud nu? Kan vi inte få behålla några himmelska röster här på jorden?” skriver komikern Jonas Gardell på Twitter.

Artisten och operasångerskan Malena Ernman twittrar:

”Vila i frid Freddie Wadling. Det var en ära att få sjunga tillsammans med dig. En stor ära.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Freddie Wadling 1951-2016

Mer i ämnet