Beppe Wolgers och dockor i Godnattstund år 1974 Foto: Olle Lindberg/TT

Storsjöyran i Östersund hyllar Beppe Wolgers: Han gav jämtarna en röst

Uppdaterad
Publicerad

Vid årets upplaga av Storsjöyran i Östersund står allkonstnären Beppe Wolgers i fokus för en hyllningskonsert under fredagskvällen. En rad artister, som Ebbot Lundberg och Amanda Werne, kommer framföra låtar han skrivit, och dottern Camilla Wolgers läsa hans dikter.

– Det kommer bli en mix av stillhet och lugn, men med storstadspuls i en del av låtarna, säger hon till Kulturnyheterna.

Skådespelare, poet, konstnär, översättare, textförfattare och inte minst underhållare: Efter att Storsjöyran hyllat artisterna Kjell Höglund och Barbro Hörberg tidigare år riktas nu ljuset mot den minst sagt mångfacetterade Beppe Wolgers, som i år skulle ha fyllt 90 år.

På scenen kommer bland annat Ebbot Lundberg, Amanda Werne och Jakob Hellman, framföra eget utvalda Beppe Wolgers-låtar från hans omfattande låtskatt. Dottern Camilla kommer läsa sin fars dikter.

– Det känns väldigt hedrande. Inte minst för att det var trots allt ganska många år sedan han gick bort, säger hon.

Slog igenom år 1956

Beppe Wolgers slog igenom med visan Okända djur framförd av vissångaren Olle Adolpson 1956. Rollen som Pippi Långstumps pappa, barnprogrammet Beppes godnattstund, Dunderklumpen och rösten som den bohemiskt avslappnade björnen Baloo i Djungelboken följde.

Sångtexter skrev han genom åren till en mängd artister, däribland Monica Zetterlund. Enligt dottern Camilla kan antalet låtar Beppe Wolgers pennat vara uppemot ett tusental.

Men den litterärt och lyriskt skrivande Beppe Wolgers är dock mindre uppmärksammad än hans övriga kulturgärningar, påminner Camilla Wolgers.

– Han har ett så enormt livsverk och det är klart att det alltid är vissa delar som lyfts fram mer, och vissa saker fått stå tillbaka. Då är poesin en så tydlig sak som inte har uppmärksammats på samma sätt, säger hon.

– Men pappa var framför allt en skrivande person, för skrivandet var nog faktiskt hans stora grej. Och om man läser hans texter ges man en väldig möjlighet till att komma honom nära.

”Han gav jämtarna en röst”

Med gården i Öhn, 10 mil från Östersund, kom Beppe Wolgers att bli en stabil gestalt i det jämtländska landskapet. De dikter som Camilla mellan musikakterna kommer att läsa upp kommer framför allt vara från just pappans jämtlandsdiktning, med betoning i diktsamlingen ”Bilder från Milwaukee”, berättar hon.

– Han hade en enorm respekt för de människor han träffade här på grund av deras värderingar, och inte minst inställningar till livet. Så därför ska det bli roligt att lyfta det igen, säger Camilla Wolgers.

– Jag tror att han gav jämtarna en röst vilket kanske de hade saknat. Och jag kan se att den här hyllningen därför blir en slags påminnelse om det att det finns andra delar av världen än storstäderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.