Camilla Lundberg (till höger) som är musikkritiker hos Kulturnyheterna välkomnar valet av violinisten Anne-Sophie Mutter som vinnare av Polarpriset. Foto: TT/Eckehard Schulz/SVT

Camilla Lundberg: ”Mutter är ett självklart val”

Uppdaterad
Publicerad

Anne-Sophie Mutter är en av de tre som under onsdagen tilldelades Polarpriset. Den tyska violinisten, som har kallats ”the queen of the violin”, mottog pris i den klassiska genren, ett val som Kulturnyheternas musikkritiker applåderar.

Under onsdagen tillkännagavs årets mottagare av det prestigefulla Polarpriset som tilldelas musiker som haft stor betydelse för musikhistorien. Camilla Lundberg, musikkritiker hos Kulturnyheterna, är nöjd med valet av den tyska violinisten.

– Kvinnliga musiker har inte uppmärksammats så mycket på den klassiska sidan, något som jag efterlyst, det finns flera lämpliga pianister och violinister där Mutter är ett självklart val. Hon är moder till en lång rad fenomenala kvinnliga violinister som regerar över världen just nu, säger Camilla Lundberg i Morgonstudion.

Viktig förebild

Lundberg menar också att Mutter varit med och utökat den moderna fiolrepertoaren och att hennes roll som förebild väger tungt.

– Hon är verkligen en dynamisk och spännande person. En strålande musiker som banat väg för så mycket, en massa ny musik som inte skulle ha tillkommit annars och denna rad av strålande violinister i nästa generation.

– Hon har betytt så mycket mer än hennes egna insats, jag tror att hon har varit väldigt medveten som förebild, säger Camilla Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.