CEO bäddar in tunga frågor i dansant, elektronisk pop. Foto: PressbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

CEO: ”Känns som ett horhus i mig”

Publicerad

CEO släpper ett av årets mest förhands-hajpade album. Med Kulturnyheterna pratar han verklighet, tro, hipphet och varför det inte lär bli någon turné.

– Det känns som att jag har ett horhus inuti mig. Att jag säljer mig till mig själv hela tiden. Man kompromissar och har destruktiva mönster och kan inte låta bli att få det man vill ha. Man offrar en oskuldsfullhet i sig själv. Många brukar prata om att sälja sig själv till djävulen.

Fyra hemliga år

CEO, aka Eric Berglund, har just släppt sitt andra soloalbum. Första singeln från skivan – ”Whorehouse” – är döpt efter förlagan inuti honom. Ända sedan debutalbumet gavs ut 2010 har han jobbat på den nya skivan, i hemlighet:

– Det är jobbigt om folk pratar och det finns förväntningar. Jag är inte säker själv på att det verkligen blir en skiva som jag vill släppa, förrän väldigt sent. Men plötsligt har det gått så långt att jag börjar acceptera att ”det här är jag just nu. Nu får jag tycka om mig själv som jag är”.

”Det ska kännas”

”Wonderland” är, liksom sin föregångare, en elektronisk popskiva med drömska ljudlandskap som kan få tankarna att skena iväg. Eric Berglund vet vad han hoppas att skivan injicerar i lyssnaren.

– Jag vill att det ska kännas. Det spelar inte så stor roll hur det känns, men jag tror att om man lägger allt annat åt sidan och verkligen upplever den så känner man ganska mycket. Förhoppningsvis upprymd. Så har jag känt mig när jag lyssnat på den utan att vara kritisk.

”Wonderland är det verkliga livet”

Vad döljer sig då bakom det där dansanta som ska göra oss upprymda? CEO tycker att skivan är mer mångfacettrad, fri och rolig än förra. Men låt dig inte luras av titeln. Det är inget nöjesfältbesök som ligger bakom.

– Det handlar om hur jag uppfattar livet. Många verkar tänka sig ”Wonderland” som en fantasivärld, men för mig är Wonderland det verkliga livet och det andra en fantastivärld. Jag såg det som är en verklig värld för första gången för några år sedan. Jag jobbar på att vara mer närvarande i den här världen och inte vara lika mycket i mitt huvud.

Om relationen till Gud

En av de nya låtarna känns vid första anblick som ett utrop i valfri amerikansk ungdomsserie. Den heter ”OMG” [som i ”Oh my god”]. Men CEO försöker inte ironisera över det slitna uttrycket.

– OMG handlar om min relation till livet – eller Gud. Jag brukar kalla det för livet, men folk förstår det bättre om jag säger Gud.

”Jag är extremt hipp”

Duon The Tough Alliance, där Eric Berglund utgjorde ena halvan, sjöng på 00-talet om Coca cola-vener och relationer lika sköna som semester, medan povärlden behandlade dem som det hippaste på länge. Om man definierar hipphet som att vara i framkant – var är då CEO på skalan?

– Isåfall tycker jag att jag är extremt hipp! Hehe! Och när man var 23 – absolut. Vi blev hippa för att vi gjorde sånt som kändes rätt, utan att snegla på andra, medan det känns som att en stor kategori människor gör det de gör bara för att bli ”hippa”.

Videon blev en selfie

Fast ... ibland kommer han på sig själv med att göra precis som alla andra. Som när han hade gjort klart musikvideon döpt till ”Selfie”.

– Jag tycker det är så fascinerande att folk tar bilder på sig själva. Sen kom jag på att det är ju det jag har gjort. Jag har gjort videon själv, så den är ju många selfies. Jag blev tvungen att kalla den för det.

Inte redo för turné

Ett albumsläpp följs oftast av turné, men CEO:s förra turnéplan fick ställas in, då hans turnékollega av hälsoskäl tvingades hoppa av i sista sekund. Det blir troligtvis inget nytt försök i år – iallafall inte om publiken förväntar sig ett uppträdande på en scen.

– Jag tror inte att jag är redo för det, faktiskt. Men jag önskar att jag kunde åka runt som politiker gör ändå – bara åka runt och snacka lite med folk, som man får göra när man spelar. Det gillar jag.

Mer om CEO

Visa
  • Heter egentligen Eric Berglund

  • Hade duon The Tough Alliance (TTA) med Henning Fürst 2001-2009

  • Släpper sitt andra album ”Wonderland” i dag 3/2, efter att ha listats på många musikmediers önskelistor inför musikåret 2014. Släppte albumet ”white magic” 2010 och känns igen för sin cover av Beyonces ballad ”Halo” från 2011

  • Ger ut andras musik på skivbolaget Sincerely Yours, som han startade med TTA-kollegan 2006

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer