Producenten Johan ”Shellback” Schuster får regeringens musikexportpris Foto: Fred ThustrupVisa alla (2)
Visa alla (2)

Shellback och Refused prisas av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Producenten Johan ”Shellback” Schuster får regeringens musikexportpris. Samtidigt får Refused hederspris för mångåriga insatser för svensk musik – och ger regeringen en känga.

Regeringens musikexportpris, som delas ut varje år till den artist eller musiker som gjort mest för att sprida svensk musik utomlands, går i år till producenten och musikern Shellback. Det meddelades på en pressträff idag.

Shellback, som egentligen heter Johan Schuster, är en av Sveriges mest framgångsrika producenter. Han ligger bakom hits med bland andra One Direction, Pink och Sean Paul. Han var också nominerad till en Grammis häromdagen, men den gången blev det Swedish House Mafia som tog hem priset.

”Stort musikaliskt inflytande”

Samtidigt meddelas att Refused, som under 2012 hade sin avskedsturné, får regeringens andra pris för lång och trogen tjänst. Det priset har tidigare gått till trombonisten Nils Landgren och Radiokören.

”Refused har lärt många i världen att stava till Umeå och är kanske den svenska grupp som haft störst musikaliskt inflytande internationellt vid sidan om ABBA.”, skriver juryn bland annat i sin motivering.

Tackade socialdemokratin

Refused präglade 90-talets hardcorescen med sin djurrättsaktivism och starka socialistiska åsikter. I sitt tacktal på prisutdelningen passade sångaren Dennis Lyxzén på att framföra sina politiska sympatier:

– När vi satt där bak så tänkte vi 'undrar om någon vet vilka de har bjudit hit'. Men det verkar de ju veta, så det är kul. Vi tänkte tacka... växte upp och startade bandet i början av 90-talet och vi är jättemycket en produkt av den socialdemokratiska andan, av folkrörelsen och folkbildningen. Utan studieförbund, ungdomsgårdar och en levande kultursatsning så hade inte vi stått här i dag.

”Väldigt länge sedan”

Refused ser politiken som en anledning både till att de startade och återförenade bandet:
– Vi startade bandet i på tidigt 90-tal när vi hade en högerregering. Vi hade rasism på frammarsch och väldigt dålig musik, och det är ju en av orsakerna till att vi står här i dag.

Handelsminister Eva Björling (M) verkade inte upprörd över den inbyggda kritiken i Refuseds tal:
– De började ju sin karriär för väldigt länge sedan, och då var det en socialdemokratisk regering. Om 15 år tror jag att man kanske kommer att tacka en moderatledd regering. Nu ser vi många goda framgångar som säkert kommer att föda nya framgångar, sa hon till SVT.

Svår uppgift i år

Musikexportpriset, som delas ut sedan 1997, är ett sätt för regeringen och Svenska institutet att uppmärksamma kommersiellt framgångsrika svenska artister i utlandet. Bland de som fått priset tidigare finns bland andra Robyn, Roxette och Mando Diao.

– Juryn har som vanligt haft en svår uppgift i år, men det har varit ett mycket stimulerande arbete att få en bred bild av svensk musiks exportframgångar under 2012, säger juryns ordförande Annika Rembe i ett pressmeddelande.

De övriga nominerade i år var Anders Hillborg, First Aid Kit, Loreen och Swedish House Mafia. De sistnämnda vann priset förra året.

Reportrar i tv-inslaget: Isak Klasson och Anna Olsdotter Arnmar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer