Per Sinding-Larsen. Foto: SVT

Refused avslutade på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gjorde det världskända hardcorebandet Refused sista spelningen på sin återföreningsturné på hemmaplan i Umeå. Spelningen var slutsåld men var du inte där kan du följa den i efterhand, i sociala medier.

 – Refused är ett band som man kan sätta på den stora rockkartan, som är stilbildande precis som andra storheter som Led Zeppelin eller Pink Floyd. Så viktig var deras sista skiva ”The shape of punk to come”, säger musikjournalisten Per Sinding-Larsen.

Det som började för 20 år sedan med några svettiga tonårskillar i en replokal på Teg i Umeå utvecklades till en världssuccé. Bandet splittrades strax efter att ”The shape of punk to come” släpptes, men återföreningsturnén under året har lockat 500 000 personer till 76 spelningar världen över.

Hardcorebandet Refused

I lördags spelade man den sista officiella spelningen inför en fullsatt arena på hemmaplan i Umeå. 3000 nostalgiska fans hade kommit för att se bandet.

– ”The shape of punk to come” spelades aldrig riktigt klart på grund av att det var mycket bråk inom bandet, säger Per Sinding-Larsen.

Sedan dess har bandet fått kultstatus, något som inte minst märktes på uppmärksamheten i sociala medier i samband med helgens spelning. ”Refused” var ett av de mest twittrade orden i lördags och massvis med bilder och klipp har laddats upp på olika webbtjänster.

– Ur ett ambassadörsperspektiv kan man bara jämföra Refused med Swedish House Mafia, säger Per Sinding-Larsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hardcorebandet Refused

Mer i ämnet