Herräng Dance Camp - en internationell dansgigant firar 35 år

Uppdaterad
Publicerad

Den är kanske inte så omtalad i Sverige, men i den internationella dansvärlden är Herräng Dance Camp en stor händelse och i år är det inte bara Lindy hop-historien som firas på dansgolven i den lilla byn. Även danslägret har uppnått veteranålder. 

I 35 år har dansare från hela världen vallfärdat till den lilla byn Herräng i svenska Roslagen. Det var nämligen här som den utdöende 30-talsdansen Lindy hop återuppväcktes på 80-talet för att spridas över världen.

Lindy hop kom ursprungligen från Harlem i USA och döptes efter Charles Lindbergs flygresa över Atlanten i slutet av 20-talet. I år gästas Herräng Dance Camp av två lärare som själva dansade på Lindy hopens berömda födelseplats – The Savoy Ballroom i Harlem.

Dansar vid 87

– Vi vill inte ens avbryta för att gå på toaletten. Så vi fick springa dit och föreståndarinnan brukade säga ”De har bytt låt, de spelar så och så nu”, berättar 87-åriga Sugar Sullivan som fortfarande både dansar och undervisar i Lindy hop idag. 

– Det är en häftig och rolig dans, säger hon. 

Även hennes gamla danskompis från Savoy, 79-åriga Barbara Billups, som också fortfarande dansar och undervisar i Lindy hop, håller med. 

– Själva musiken gör att du rör på dig. Du behöver inte ens vara på golvet för att röra dig. 

Men på 80-talet hade Lindy hop nästan dött ut som sällskapsdans. Då upptäckte den svenske jitterbuggdansaren Lennart Westerlund, dansen på nytt via en bok och gamla filmer. 

”Jag tände på det”

-–Jag tände på det. Jag tyckte att det var väldigt maskulint, jag gillade det. Det var akrobatiskt, det var fysiskt, det var kraft i det på något sätt. Jag tände på alla cylindrar, säger han.  

Lennart Westerlund var med redan från starten av Herräng Dance Camp och han var också en av de svenskar som åkte till New York på 80-talet och letade upp de gamla Lindy hop-dansarna för att lära sig stegen av dem och ta med sig dansen till Sverige. 

–  Det var egentligen bara att köpa en biljett och åka till New York och börja slå i telefonkatalogen. Vi besökte dansskolor och frågade runt och ganska snabbt fick vi kontakt med folk som kände någon som kände någon, berättar han. 

När Lennart Westerlund åkte tillbaka till Sverige hade han med sig sina nya kunskaper, kontakter och gamla dansfilmer som han fått ta över. Han och några vänner började försöka lära sig Lindy hop genom att köra filmerna långsamt och bryta ner stegen.

Så småningom bjöd de in gamla dansare från Harlem till Sverige som fick undervisa och Herräng Dance Camp växte till den internationella smältdegel för Lindy hop som det är idag.

– Det hade stor betydelse att Lennart Westerlund tog med sig Lindy hopen till Sverige, säger Barbara Billups. 

– Och att de kontaktade de gamla dansarna och tog hit dem för att undervisa. Det var så det spred sig, tillägger Sugar Sullivan.

Herräng störst i världen

I dag är Herräng Dance Camp det största danslägret i Lindy hop i världen. Hit kommer över 3.000 dansare från 60 olika länder varje sommar för att i fem veckor träna på dagarna och sällskapsdansa till liveband på nätterna. Danslägret har fortfarande stor betydelse för bevarandet och spridningen av Lindy hopen. 

– Den här platsen är väldigt viktig eftersom den har så starka band till dansen Lindy hops historia och jag kommer att ta med mig kunskapen hem till ön Réunion som ligger utanför Madagaskar, berättar Shehan Jayasekera som har fått stipendium för att studera på Herräng Dance Camp och sprida Lindy hopen vidare i sitt hemland. 

Sugar Sullivan berättar att hon är glad att Lindy hopen nu sprids vidare från generation till generation. 

– Den kommer att leva vidare och vi älskar att se unga dansare dansa vår dans, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.