Kristian Gidlunds penna har tystnat Foto: Scanpix

Kristian Gidlund är död

Publicerad

Författaren, musikern och bloggaren Kristian Gidlund blev 29 år gammal.

Kristian Gidlunds familj lade själva ut beskedet om hans bortgång på hans blogg ”I kroppen min”, strax före midnatt på tisdagen:

”Tisdagen den 17 september strax före klockan 15 tystnade Kristians penna. Kampen har varit hård och på alla sätt ojämn. Men vad hans fiende inte visste var att den angripit en människa med ett mycket stort hjärta, ett hjärta som rymde oändligt med kärlek till de sina. Det hjärtat var även starkt fysiskt och lät sig inte besegras utan kamp”.

Skrev om sjukdomen i blogg

Efter ett cancerbesked för två år sedan startade Kristian Gidlund bloggen, där han naket berättade om sig själv, om sjukdomen som bredde ut sig och om resan mot livets slut.

Bloggen har fått närmare åtta miljoner besökare och kom i våras ut i bokform.

Kristian Gidlund var också känd som trummisen i Sugarplum Fairy. Men efter det att han började skriva om den handflatsstora tumören i magen, och hur den har förändrat honom, berörde Kristian Gidlund otaliga läsare, och kallades också för filosof.

”Inget märkvärdigt med mig”

– Jag är ingen speciell människa egentligen. Jag är uppvuxen i Kvarnsveden i Borlänge och tycker om hockey, hästar och Tove Jansson. Det är inget som är märkvärdigt med mig förutom att jag är döende i cancer, sa Kristian Gidlund när SVT Nyheter träffade honom i våras.

I början av året skrev Kristian Gidlund ett debattinlägg i Aftonbladet, som delades av drygt fem tusen. I debattartikeln, med rubriken ”Landet jag lämnar – Sverige 2013”, riktar han kritik mot politiken i Sverige.

I somras var han en av sommarpratarna i P1, hans program blev ett av sommarens mest lyssnade och spridda.

I slutet av augusti skulle Kristian ha spelat med Sugerplum Fairy hemma i Borlänge, men Kristian var för sjuk för att kunna vara med. Då valde Sugarplum Fairy att ställa in.

Den 21 september skulle Kristian Gidlund ha fyllt 30 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristian Gidlund

Mer i ämnet