Foto: Pressbild, Foto: Mats Bäcker

Lakmé-regissör slår tillbaka mot rasismkritik

Uppdaterad
Publicerad

Malmö Operas uppsättning av operan Lakmé har fått hård kritik då man valt att blåsminka de sångare som ska föreställa indier. Men enligt föreställningens regissör Nicola Raab handlar det snarare om en hyllning till den indiska kulturen.

– De har målat sig blå för att se ut som guden Shiva, säger hon till Kulturnyheterna,

I helgen var det premiär för 1800-talstragedin Lakmé av den franske kompositören Léo Delibes på Malmö Opera.

En nästintill unison kritikerkår har hyllat de musikaliska insatserna i uppsättningen, men många recensenter har också riktat stark kritik mot valet att låta de sångare som spelar indier i operan vara blåsminkade.

Enligt uppsättningens regissör Nicola Raab är kritiken mot att man på så vis medverkar till att befästa rasistiska stereotyper dock helt obefogad.

– Den blå färgen har inget att göra med hudfärg – det handlar snarare om att dessa indier hyllar sina gudar och att de försöker se ut som dessa. Googlar man hittar man en massa bilder där man kan se hur deltagare under indiska festivaler målar sig själva blå. Det handlar om att de hyllar sin egen kultur, säger hon till Kulturnyheterna.

”Indier hyllar sin kultur”

Att valet att sminka de sångare spelar indier blå är kontroversiellt är dock tydligt att döma av flera av de recensioner som publicerats efter fredagens premiär.

DN:s recensent skrev då att det handlat om ett ”katastrofalt val av blackface – det mest rasistiska greppet i scenkonstens historia. Expressen kallar föreställningen vacker men problematisk och Svenska Dagbladet skriver att den är ett mischmasch av kitsch och ironiskt vridna fördomar.

Men enligt Nicola Raab har blåsminkningen inget med hudfärg att göra.

– Hade jag tyckt att det var problematiskt skulle jag inte gjort det här valet, men det har inget att göra med hudfärg eller ras. Det handlar om hur indier gestaltar och hyllar sin egen kultur genom att försöka se ut som sina gudar – de målar sig blå för att se ut som Shiva. Och det är det vi har iscensatt.

Blåmålade sångare på Parkteatern

Det är inte heller första gången man på de svenska scenerna använt sig av blåmålade sångare i en uppsättning för att på så sätt få publiken att associera till Indien.

Greppet användes även i Bollywoodopera – en uppsättning som byggde på Rossinis opera Italienskan i Alger, och som ingick i Parkteatern Stockholms utbud under sommaren.

Även här motiverades valet av att man hade hämtat inspiration från de indiska gudarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.