Yohio. Foto: SVT

Männen dominerar i Mellofinalen

Uppdaterad
Publicerad

Endast en kvinna tävlar i finalen på lördag. Men enligt artisten Sean Banan är det ”ren slump att det är fler bananer än meloner i år”.

Louise Hoffsten är den enda kvinnan som svenska folket röstat fram till årets final i Melodifestivalen. Själv tror hon att det handlar om slumpen.

– Att jag är den enda kvinnan är inget jag vill göra till någon stor grej eller få till att bli någon maktkamp mellan kvinnor och män. Det här är Melodifestivalen, det är så här folk har röstat, säger Louise Hoffsten.

Sean Banan: ”Det är demokrati”

Även Sean Banan menar att det är slumpen som avgjort.

– Det är demokrati som röstat fram de är bidragen och slumpen som gjort att vi har fler bananer än meloner i finalen, säger han.

– Det är också få tjejer som har skrivit låtarna och även det är trist. Men alla bidrag hade samma chans, och det var de här som gick vidare, menar Claes Malmberg från Ravaillacz. 

”Loreen-effekten” kan vara en orsak

Gustav Dahlander som är Melodifestivalens webbredaktör tror att en anledning till att det finns få kvinnor med i år kan ha göra med Loreen.

– Som tittarna kanske man kontrasterar de kvinnliga bidragen med Loreens starka bidrag från förra året och helt enkelt är mindre mottaglig för dem, säger Gustav Dahlander.

Han tror även att det handlar om att det just nu är populärt med storslagna shower, något som generellt männen stått för i år.

– Men rent statistiskt så har det varit fler kvinnor än män som vunnit finalen de senaste fem åren, tillägger Gustav Dahlander.

Poppojkarna dominerar

Något som det däremot finns mycket av i årets Melodifestival är unga killar som sjunger poplåtar. Robin Stjernberg, Ulrik Munther, Anton Ewald och David Lindgren är alla artister som faller inom den kategorin.

– Ja jag är väl en popkille. Men jag tycker att vi alla har olika inriktningar och jag försöker göra min grej så bra så möjligt, säger Ulrik Munther.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2013

Mer i ämnet