Christian Falk har gått bort. Hans sommarprat kommer dock ändå att sändas den 26 juli. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musikern Christian Falk är död

Uppdaterad
Publicerad
Artisten och producenten Christian Falk har avlidit efter en tids sjukdom, 52 år gammal. Han inledde sin karriär som musiker, men var även en framgångsrik producent inom svenskt musikliv.

Christian Falk inledde sin musikaliska karriär som basist i bandet Madhouse på 1980-talet, men det var som basist i gruppen Imperiet han först blev ett välkänt namn i musiksverige.

Imperiet kallades först för Rymdimperiet och startades som ett sidoprojekt under punkbandet Ebba Gröns storhetstid. Bandet nådde stor framgång under 1980-talet och gav ut en rad album fram till dess att det splittrades 1988.

Efter gruppens splittring övergick Christian Falk under 1990-talet mer och mer till att arbeta med mer dans- och klubbinspirerad musik, och har utöver att ge ut eget material producerat album för bland andra Robyn, Titiyo och Neneh Cherry.

1999 gav han ut albumet ”Quel bordel”, som blev extremt hyllat och även vann tre grammisar för årets album, årets producent och årets modern dans.

Sjuk i cancer

Under torsdagen meddelar ett antal medier att Christian Falk har avlidit. Vänner och kollegor till artisten berättar att han dog av cancer och att sjukdomsförloppet var hastigt.

Dottern Vanessa Falk, som även hon är musiker, kommenterade sin pappas bortgång på Instagram:

”Nu får du vila i frid och inte längre ha ont”.

En av årets sommarvärdar

Christian Falk är en av årets sommarpratare i Sveriges radios program Sommar i P1. Programmet, som likt alla andra sommarprat har producerats i förhand, ska sändas på lördag den 26 juli.

Det var Christians och hans familjs önskan att programmet skulle sändas, säger Sommars redaktör Elin Claeson, som varit i kontakt med Falks närstående.

Enligt Elin Claeson är Christians Falks sommarprat både fint och sorgligt. Det berör hans sjukdom, men kretsar enligt Claeson främst kring musiken.

I klippet ovan syns en intervju med Christian Falk i samband med släppet av hans skiva ”Pepole Say” 2006.

Christian Falk

Visa

Christian Falk föds 1962

Börjar karriären med bandet Madhouse i början av 1980-talet och är även basist i bandet Rymdimperiet, ett sidoprojekt av Ebba Grön.

1983 byter bandet namn till Imperiet och blir så småningon ett av 80-talets mest framgångsrika svenska band.

Efter att bandet splittras 1988 reser Christian Falk till Nicaragua med sina två barn för att arbeta i landets enda skivstudio under pågående krig.

Under 1990-talet arbetar Christian Falk som producent framförallt inom modern dans- och klubbmusik för artister som Robyn, Neneh Cherry och Petter. Han är även basist i gruppen Blacknuss Allstars.

1999 släpper Christian Falk solodebuten ”Quel Bordel”, som belönas med tre grammisar för bästa producent, bästa modern dans och bästa album. På albumet medverkar artister som Robyn, Titiyo, Neneh Cherry.

Under 2001 producerade Christian Falk signaturer till SVT:s nyhetsprogram, bland andra Rapport, Aktuellt, Sportnytt och de regionala nyhetsprogrammen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer