Metallica är ett av banden som är bokade till den nya festivalen på Gärdet i Stockholm. Foto: AFPVisa alla (4)
Visa alla (4)

Metallica och Slayer på ny rockfestival i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I vår startar en ny, rockig utmanare i festival-Sverige.

Den 30 maj startar den nya endagsfestivalen Sthlm Fields på Gärdet i centrala Stockholm. Festivalen kommer att ha en bred rockprofil och har bokat Metallica och Slayer som vårens dragplåster.

Arrangörerna kan även tänka sig att boka poppigare band som Coldplay och hiphopakter i stil med Jay-Z.

Totalt kommer 7-8 band att spela på festivalen. Man väntar sig runt 50.000 besökare och kan tänka sig att utöka till fler festivaldagar på sikt.

Önskekonsert med Metallica

Bakom festivalen står arrangörsjätten Live Nation, med stöd bland annat från Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) – som i lokalmedia har uttryckt sin önskan om en ny stor festival mitt i huvudstaden, som kan fylla hålet efter den nedlagda Vattenfestivalen.

Metallica kommer att ge en ”by request”-konsert, vilket innebär att fansen får önska vilka låtar de vill höra på Sthlm Fields, i samband med biljettköpet.

– EMA Telstar anordnade festivaler här redan på 70-talet, inspirerade av Woodstock, så det känns kul att vara tillbaka, säger Thomas Johansson som grundade EMA Telstar och idag är vd för Live Nation Sweden.

Tror inte på festivaldöden

Festivaldöden är ett ord som blivit faktum i Sverige. Flera av de stora populärmusikaliska festivalerna har tvingats lägga ner de senaste åren, på grund av publiksvek och felberäknade budgetar. Men det är inget som den nya arrangören är rädd för:

– Det pratas så mycket om festivaldöden och jag tror det är som när man pratade om att rocken skulle dö – det är överdrivet, säger Thomas Johansson.

”Tror inte vi har konkurrenter”

Den nya festivalutmanaren kommer att hållas samtidigt som en annan ren rockfestival – nämligen Muskelrock på Tyrolen utanför Alvesta.

Men arrangören av Sthlm Fields tror inte att det finns några tydliga konkurrenter att tala om.
– Vi tror inte att vi har några konkurrenter, direkt. Precis som Way Out West är det här något unikt med en egen nisch, säger Johansson till Kulturnyheterna.

Ingen klar jämställdhetsplan

En ständigt aktuell diskussion i festival-Sverige är den om jämställda bokningar. Flera stora festivaler har fått kritik för att ställa alltför få kvinnliga artister på sina scener.

Live Nations marknads- och pressansvarige Kristofer Åkesson säger att festivalen ska verka för att få en jämn könsfördelning, men vill inte berätta exakt hur det ska gå till:

– Vi är medvetna om att det finns ett problem, inte minst på rockfestivaler, säger han. Men vi tycker oss se en positiv debatt inom branschen och tror att 2014 blir året då vi kommer se verklig förändring.

Bokningar kvar att göra

Hur den förändringen ska uppnås, eller om Sthlm Fields har satt upp något mål för hur könsfördelningen ska se ut när alla akter är bokade, kan inte Kristofer Åkesson svara på i dag.

– Jag kan inte veta hur det kommer se ut eftersom alla artister inte är bokade än, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sthlm Fields

Mer i ämnet