Foto: TT

ESC-favoriten uppträdde också på Krim

Uppdaterad
Publicerad

En spelning på det ockuperade Krim stoppade Rysslands artist från att tävla i ESC.

Lagbrottet blev snabbt storpolitik.

Nu visar det sig att storfavoriten Kristian Kostov från Bulgarien har gjort samma sak.

Efter den 15 maj 2014 är det förbjudet att besöka Krim utan ukrainskt inresetillstånd. Att resa till den ockuperade halvön via Ryssland resulterar i inreseförbud till Ukraina för utlänningar.

Det var anledningen till att Rysslands Eurovisionartist 2017, Julia Samojlova, inte fick framträda i Kiev. Nu visar det sig att storfavoriten Bulgariens artist Kristian Kostov från Ryssland, också har spelat på Krim.

ESC 2017

Kostov, 17, uppträdde på Krim två månader efter annekteringen. Då var han 14 år. Konserten, som var en inspelning av det ryska tv-programmet The Voice Kids, ska ha hållits den 1 juni 2014. Framträdandet är publicerat på nätet.

Saken ska vara utredd

Den bulgariska delegationen hävdar att saken redan har utretts av ukrainsk gränspolis och att Kristian Kostov har rätt att resa till Ukraina.

”Konserten med The voice kids hölls med anledning av barnens dag. Kristian Kostov framförde två låtar. Då var Kristian 14 år och hade inte sina föräldrar med sig”, skriver delegationen.

Delegationen hänvisar till en artikel skriven av den ukrainska nyhetsbyrån Interfax. Där kommenterar en representant för säkerhetstjänsten i landet att på grund av att Kristian Kostov inte var myndig i samband med konserten, och att lagen var fullt implementerad först på hösten samma år, kan han besöka Ukraina.

Kristian Kostov har näst lägst odds i hela tävlingen och kvalificerade sig inte oväntat till final efter torsdagens andra semi i Kiev. 17-åringen är stor även i hemlandet Ryssland, där han arbetat med tidigare ESC-artister som Sergej Lazarev och Dima Bilan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet