Foto: TT

Pernilla Andersson polisanmäler hot

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Pernilla Andersson har polisanmält ett flertal hot efter det utspel hon gjorde efter sexövergreppen i Karlstad förra helgen. ”Jag blir rasande på mig själv för att jag är rädd” skriver hon i ett debattinlägg i dag.

Under de tre dagar som gått efter sajten Avpixlats artikel om henne har Pernilla Andersson fått fler hot från män än hon har fått i hela sitt liv, skriver hon på Dagens Nyheter.

Kulturnyheterna kunde tidigare i dag berätta att Pernilla Andersson polisanmält en del av de hot som lämnats på hennes hemsida och på andra elektroniska vägar. Samtidigt ser hennes bokningsbolag över säkerhetsläget under turnén. Närmast väntar en spelning på Peace and Love i Borlänge.

Ofredanden på musikfestival

”På fredag spelar jag, trots hat och hot om våldtäkt, på festivalen Peace and Love. ”Peace and Love”. Känn på orden, ni som hatar så. Ni behöver dem. Och jag med, för jag vägrar vara rädd.”

Upprört inlägg förvanskades

Det var i lördags som Pernilla Andersson skrev ett känslosamt inlägg om de många anmälningarna om sexbrott efter festivalen Putte i Parken i Karlstad. Men hatkommentarerna tog fart när sajten Avpixlat i söndags publicerade en artikel som byggde på hennes utspel, men där hon genom indirekta citat påstås skylla övergreppen på flyktinginvandringen.

”Jag hatar att det jag skrev om, om flickors rädsla för övergrepp och våldtäkt, blev en fråga om invandring, Jag hatar att sakfrågan, om mäns våld mot kvinnor, alltid försvinner. Jag tittar igenom mina flöden i sociala medier. Män talar om för mig att inga fina svenska karlar någonsin skulle göra så – och önskar samtidigt se mig bli våldtagen.”

Kräver att artikeln avpubliceras

Pernilla Andersson ställde via sin jurist ett krav på att artikeln skulle tas ned. Men skribenten Mats Dagerlind som även är ansvarig utgivare på Avpixlat har svarat att det inte är aktuellt.

– Vi funderar på hur vi ska gå vidare och har inte bestämt oss än. Tids nog blir ni varse, säger Pernilla Anderssons advokat Jens Göthberg till Kulturnyheterna.

Han nämner tre faktorer som gör publiceringen problematisk. Att innehållet i det ursprungliga inlägget förvanskats i så stor utsträckning kan bli ett fall för Pressens Opinionsnämnd. Dessutom finns en upphovsrättslig aspekt samt möjligheten att stämma sajten för förtal.

Mats Dagerlind har valt att inte kommentera artikeln för Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet