Pharrell Williams dansade loss med Gudrun Schyman i helgen. Foto: SVT

Pharrell Williams: Utan kvinnorna är vi ingenting

Uppdaterad
Publicerad

I lördags uppträdde den både hyllade och kritiserade artisten och producenten Pharrell Williams – med gästspel av FI:s talesperson Gudrun Schyman. Kulturnyheterna träffade honom före konserten och diskuterade kvinnosyn och jämställdhet.

Han har skapat världshitar till artister som Daft Punk, Jay Z, Britney Spears och Justin Timberlake. Och i vintras rönte Pharrell Williams stor succé med egna låten ”Happy” från filmen ”Despicable Me 2” och albumet ”Girl” – en hyllning till alla kvinnor.

– Ge alla kvinnor en chans, tycker jag. Om kvinnor inte gillade vart den här planeten var på väg kunde de enas om att vägra skaffa barn. Men kvinnor är väldigt förlåtande på många sätt, säger Pharrell Williams till Kulturnyheternas Petra Markgren Wangler som träffade honom före konserten i Globen.

Anklagad för sexism

– Vi män måste tänka på den saken. Om kvinnor ville förändra ekonomin och vägrade jobba, så skulle allt rasa samman, säger han.

Förra året producerade han den kontroversiella låten ”Blurred lines” åt Robin Thicke. Både Williams och Thicke anklagades för att vara sexister, låten innehöll rader som: Jag ska ge dig något stort nog att klyva din bak i två delar (”I'll give you something big enough to tear your ass in two”).

Dansade med Schyman

Nu tycks han ha ändrat spår och verkar vilja profilera sig som en kvinnokämpe.

– Utan kvinnorna är vi ingenting. På ett par sekunder kan vi befrukta ett ägg– men vi kan inte skapa ett eller bära det i vår kropp i nio månader.

Under konserten i lördags bjöd han upp FI:s talesperson Gudrun Schyman upp på scen.

– Det finns mycket sexism inom alla former av musik. Vi supportar inte hans musik utan han ville supporta oss och tycker det är viktigt med mänskliga rättigheter och feminism. Han ville göra en insats och det uppskattar vi, säger Gudrun Schyman till Aftonbladet.

Men det betyder inte att Pharrell Williams kommer att sluta göra videor fyllda med halvnakna kvinnor, har artisten tidigare sagt till tidningen Time Out.

”Jag tar ju dig i försvar”

Och när Kulturnyheterna ställer frågor om den omdebatterade låten ”Blurred Lines” verkar vi ha passerat en känslig gräns.

– Om du hade lyssnat på vad jag just sa om kvinnor, det var väldigt kraftfullt, och jag förtjänar inget beröm för det. Jag konstaterade att kvinnosläktet är viktigast här på jorden – och du drar upp ”Blurred lines”. Jag är inte arg, bara ledsen för att du känner så. Jag tar ju dig i försvar, säger han.

Pharrell Williams är även med i producentteamet ”Neptunes” och hiphopbandet N.E.R.D men är just nu ute med sin andra soloturné – ”Dear Girl Tour”. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.