Artisten Silvana Imam uppträder på Emmabodafestivalen 2015. Foto: TT

Polisen stoppar Emmabodafestivalen: ”Har blivit en drogliberal mötesplats”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 31 år av musikfester ser det mörkt ut för Emmabodafestivalen 2019. Nu meddelar polisen att man inte kommer bevilja tillstånd, efter att ha gripit 463 personer för narkotikabrott under sommarens festival.

Beskedet innebär att polisen inte kommer att bevilja tillstånd för festivalen 2019 i dess nuvarande form. Något 24 Emmaboda var först med att rapportera. Det efter en samlad bedömning tillsammans med länsstyrelsen, Emmaboda kommun och polisen under tisdagen.

Den huvudsakliga kritiken består i att hundratals besökare greps för drogbrott under sommarens upplaga av Emmabodafestivalen.

– Festivalen har på något sätt fått ett eget liv och människor har sökt sig till platsen för att festa på droger, säger Patric Heimbrand, tf biträdande regionpolischef Region Syd, till SVT Småland.

”Drogliberal mötesplats”

Emmabodafestivalen hade inför årets upplaga vidtagit flera åtgärder för att minska brottslighet: Förbättrad belysning, en ny drogpolicy och ökad åldersgräns. Men i frågan om drogerna har det inte hjälp: Sammanlagt greps 463 personer för narkotikabrott under festivalen, enligt polisen.

– Emmabodafestivalen har på något sätt blivit en drogliberal mötesplats istället för en musikfestival. Alla aktörer har på senare år försökt gjort sitt bästa för att ändra på bilden av festivalen men inte lyckats med det, säger Patrik Heimbrand, polisområdeschef för Kalmar och Kronoberg, till 24 Emmaboda.

Flyttar utomlands

Emmabodafestivalen kommenterade under tisdagen beskedet på sin Facebook-sida:

”Kamrater, Sverige kommer nästa år inte ha en Emmabodafestival. Vi siktar på comeback i annat EU-land 2020. Vi har under 31 år gjort Sveriges bästa fest. Nu är det inte längre möjligt att göra den i Sverige”, skriver de, och fortsätter.

”Ute i Europa lever fortfarande festivalkulturen, åk dit så syns vi 2020.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.