Reggaekritiken får kritik: ”Det är fördomar”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan blev reggaeartisten Sizzlas konsert inställd i Stockholm. Det startade en våg av kritik mot liknande artister, som anses göra homofientlig musik. Men alla står inte på samma sida i debatten.

Reggaestjärnan Sizzla fick inte spela på Slakthuset i Stockholm, efter hårda påtryckningar utifrån. Orsaken till protesterna är homofobiska budskap som finns i några av Sizzlas låttexter.

Nu har också en konsert med Mad Cobra ställts in, och en spelning med dancehall-stjärnan Mavado hotas eftersom krtiken fortsätter att växa.

”Homohatare” diskuteras online
Efter den inställda Sizzla-spelningen har Facegruppgruppen ”Rainbow Riots” bildats. I deras forum diskuteras Mavados homofoba texter och bokningar av vad man kallar ”nya homohatare”. Göta källare uppmanas att ställa in konserten.

Harry Byrne är konsertarrangören som tog Sizzla till Sverige, och det är även han som har bokat den jamaicanska reggaeartisten Mavado. Han tycker att kritiken är orättvis:

Missnöjd arrangör
– Såvitt jag vet har han aldrig skrivit några låtar som uppmanar till att döda eller skada homosexuella eller något annat. I fallet Mavado finns det tre lättantändliga komponenter: Folk med gott om fritid, masshysteri och internet, säger Byrne till Kulturnyheternas reporter Sindra Grahn.

Musikjournalisten Marimba Roney står också på reggaeartisternas sida i debatten. Hon ifrågasätter Facebookgruppens kritiska hållning:

– Det jag frågar mig om man nu verkligen ska ta en riktig diskussion om artisters texter och innehåll, är: Det finns väl mycket pop- och rockmusik, hårdrock och hiphop som också har texter med sådant innehåll? Varför ger man sig inte på de artisterna?

”Det är fördomar”
Marimba Roney svarar snabbt på sin egen fråga:
– Det är fördomar. Det här är svarta artister som gör svart musik och kommer från ett fattigt land.

Konsertbokaren Harry Byrne börjar ledsna på konflikten. Han är inte så sugen på att ta fler reggaeartister till Sverige:
– Det skulle inte ligga i mitt intresse att boka en reggaeartist igen, om Mavadokonserten ställs in. Tar inte folk sitt förnuft till fånga, bokar jag inte fler reggaekonserter.

Ingen från Rainbow Riots som Kulturnyheterna har pratat med ville ställa upp på intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sizzlas spelning ställdes in

Mer i ämnet