Kjell Höglund tillsammans med sitt pris som ”legitimerad legend”, giltigt livs- och dödslänge. Foto: SVT

Kjell Höglund om sin renässans: ”Dåren har blivit stjärna”

Uppdaterad
Publicerad

Sångaren och låtskrivaren Kjell Höglund slog igenom på 70-talet och är i dag både kultförklarad och folkkär. Trots att han länge sagt sig vara färdig med musik släppte han nyligen en singel, samtidigt blev det också klart att två andra artister av en ren tillfällighet släpper varsitt album med covers på Kjell Höglunds låtar.

– Det kanske är uppkäftigt att säga men mycket av mina äldre låtar har blivit mer och mer aktuella med åren, säger Kjell Höglund till Kulturnyheterna.

Den folkkäre sångaren och låtskrivaren har på senare tid fått en renässans av rang. Två unga artister ska av en ren tillfällighet, och utan att känna till varandra, släppa varsitt album med tolkningar av hans låtar under våren 2018. Och det är tack vare de sällsynt träffsäkra sångtexterna som Kjell Höglund uppnått kultstatus.

– Han har så många bra låtar. De är heller inte är skrivna ur ett manligt eller kvinnligt perspektiv, utan ur ett mänskligt perspektiv, vilket gör de lätta att relatera till. Jag hoppas att fler upptäcker hans låtskatt, säger 25-åriga Ellen Sundberg vars skiva ”Du sålde min biljett” kommer ut i februari 2018.

”Dåren har blivit stjärna”

Men Kjell Höglund har inte alltid känt sig så hyllad som nu. Hans karriär började med att han gick omkring och sålde skivor som han bekostat själv, för att skivbolagen tackade nej. Hans första album heter ”Undran”, helt enkelt för att han undrade hur det skulle gå. Och det gick ju bra.

– Det är underbart roligt, men det är ingenting jag är van vid. I början mötte jag mest ointresse från folk i allmänhet, det var ingen som tyckte att jag gjort något särskilt intressant. Så jag var ganska utskrattad. Det sket jag ju i, men jag var det.

Och nu har jag blivit hyllad. Dåren har blivit stjärna, säger han och skrattar gott.

Det andra albumet med Höglund-tolkningar står 22-åriga Ellinor Brolin för. Producent är Johan Johansson som också länge arbetade med Kjell Höglund på skivbolaget Atlantis Grammofon.

Ellinor Brolin och Johan Johansson har fått tillgång till Kjell Höglunds omtalade sångpärm där han samlar sina texter. Det betyder att albumet, som kommer under våren, kommer att inkludera tidigare outgivet material, skrivet av Höglund själv.

Oväntad ny singel ute

Förutom Brolins och Sundbergs kommande skivor, har hängivna fans länge ordnat nattklubben Kväll Höglund som uteslutande spelar Höglunds musik (och har en genialisk drinklista som bland annat inkluderar körsbär i punsch). Med åren har Stockholmsklubben blivit en sådan succé att den fått flytta till allt större lokaler. Artisten själv var där för två år sedan, när han fyllde 70 år.

– Jag blev lycklig och glad... och förvånad! Jag trodde det skulle komma folk i min ålder men det var praktiskt taget bara ungdomar där. Det var ju underbart roligt... att de unga förstår mig, säger han.

I en radiodokumentär 2015 sa Kjell Höglund tydligt att han är klar med musiken nu och inte kommer att släppa något nytt material. Men för några veckor sen kom oväntat en ny singel.

”Dumhetens domstol” är en inläsning av en outgiven text från 80-talet, så aktuell att den lika gärna kunde ha skrivits idag. Och det kan hända att den gamle filosofen spelar in mer, till och med tonsatta låtar om skivbolaget vill.

– Ja varför inte, säger han kryptiskt. Om han menar vad han säger återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer