Tiger Bell, De lyckliga kompisarna och Bombus spelar på helgens festival. Foto: Pressbilder

Ideella festivalgeneralen: Går inte att flytta Hultsfred

Publicerad

Musikfesten som fyller hålet efter Hultsfredsfestivalen drar igång på fredagen. Festivalgeneralen är optimistisk inför andra upplagan.

Fjolårets flytt av den djupt rotade Hultsfredsfestivalen, från hemorten ända upp till Stoxa i Stockholmsområdet, väckte många arga och besvikna reaktioner i landet.

Vissa stannade inte vid att sura, utan bildade en ideell förening som genast satte igång att ro ihop en ny festival på marken intill sjön Hulingen. Efter några veckor hölls den nya musikfesten This is Hultsfred, ihop med ett antal artister som ställde upp gratis. 1600 besökare kom.

Festivalsommaren 2014

Mer planerat i år

Denna fredag öppnar festivalen för andra gången. Tvådagarsfestivalen kommer att bjuda på både små, medelstora och större artister, men inga giganter i stil med M.I.A. eller Iron Maiden. Nytt för i år är fler kringaktiviteter och ett större matutbud.

– Det blir lite mer gamla Hultsfred än förra året. För vi hade mer än åtta veckor på oss den här gången, berättar Jolin Åkesson, ordförande i föreningen This is Hultsfred.

Siktar på 1600 besökare igen

Biljettförsäljningen har gått bra hittills, säger festivalgeneralen, men hon vill inte gå in på siffror. Hon har märkt att vädret påverkar besökarnas festivalsug. Regniga dagar går det trögt, men när solen skiner rasslar det till.

– Och ju närmre festivalen vi kommer, desto bättre går det. Jag tror absolut att det kan komma lika många som förra året. Det hoppas vi på. Men vi försöker att skynda långsamt. Man ska inte gå in som ny på marknaden och tro att man kan smacka på med 30.000 besökare första året, säger Jolin Åkesson.

Artister på väg uppåt

Av någon märklig anledning så missar man ofta väldigt många band på festival. Jolin Åkesson tycker att besökarna åtminstone ska fånga konserterna med dessa artister: Nicole Sabouné, Docenterna, The Royal Concept, Ebbot Lundberg och De lyckliga kompisarna.

This is Hultsfred är en ganska nischad liten festival. Den är inte smal genremässigt, men eftersom man inte har råd att boka världsstjärnor blir det en språngbräda för nya förmågor.

– Vi har nischat in oss lite på det som Hultsfred gjorde förr – up-and-coming-artister, som kanske blir stora på marknaden om några år, säger Jolin Åkesson.

Hurricane Love, Julia Vero, Luna Green och Weaver är några av de mindre namnen som spelar på festivalen.

”Går inte att flytta Hultsfred”

Hultsfredsfestivalen som konsertjätten FKP Scorpio flyttade till Stoxa förra året blir inte av i sommar. Jolin Åkesson i Småland är inte särskilt förvånad:

– Vi kan ju se att det inte går att flytta på Hultsfred. Men vi har ändå dem att tacka för att de tog sig an festivalen när den lagts ner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Festivalsommaren 2014

Mer i ämnet