Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad Tali Da Silva har att säga om Yasins nya album. Foto: SVT/Hoodrich musikvideo

Musikfredag: Yasin – ”Pistoler poesi och sex”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av den samtida svenska hiphopens största men har också uppmärksammats för sina kopplingar till kriminella gäng. Nu har Yasin släppt det nya albumet ”Pistoler poesi och sex”, låtar som rymmer både relationsskildringar och texter om det kriminella livet.

Yasin slog igenom stort 2019 men det var i samband med P3 Guld 2021 som han blev känd även utanför musiksverige. Han kunde då inte vara på plats och ta emot sina priser eftersom han satt häktad misstänkt för förberedelse till kidnappning av rapparen Einár. Det blev startskottet för debatten kring gangsterrap och om man bör skilja på verk och person när man spelar och prisar musik av personer som är misstänkta för grova brott.

Dömdes till tio månaders fängelse

Yasin dömdes senare till tio månaders fängelse för förberedelse till kidnappningen av Einár. Enligt polisen visade utredningen att Yasin hade nära kopplingar till ett kriminellt gäng – och även om kidnappningen som Yasin förberedde blåstes av, så genomfördes den senare med hjälp av en annan rappare i form av ett slags förnedringsrån.

Musiken handlar fortfarande om kriminalitet

Han har själv sagt att han har lagt kriminaliteten bakom sig. Enligt Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva är det en delvis ny Yasin vi hör på det nya albumet.

– Han rappar om det kriminella livets baksida. Han gör sig ofta till en megafon för samhällets svaga, säger hon.

Albumet rymmer också en hel del inåtblickande och relationsskildringar.

– Han kommer ut lite grann som en pappafeminist, han har ju fått en dotter för inte så länge sedan. Samtidigt är det också väldigt mycket kriminalitet i musiken fortfarande.

Upp till lyssnaren att avgöra om han skiftat perspektiv

Yasin själv hävdar att han har skiftat perspektiv.

– Alltså han säger att han nu rappar om den killen som är involverad i gängkriminalitet, inte som den killen. Textmässigt så är låtarna lika de de han gjorde när han de facto var involverad i gängkriminalitet. Så det blir upp till lyssnaren att avgöra om han skiftat perspektiv eller inte, säger Tali Da Silva.

Se mer av samtalet om Yasin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.